Így lesz egészséges talajod szakember nélkül: ezt minden kertésznek tudnia kell

Így lesz egészséges talajod szakember nélkül: ezt minden kertésznek tudnia kell

agrarszektor.hu
Számos cikk, előadás szól arról, hogy hogyan, miként csökkenthetjük a tápanyaggazdálkodás során inputanyag szükségleteinket, különös tekintettel a műtrágyák kiváltására. Bizonyára sokaknak nem mond újat az, hogy elsődlegesen talajaink állapotát mérjük fel. Az állapotfelmérés egyik megszokott módszere a talajvizsgálat, s az arra alapozott szakszerű, precízebb, vagy esetleg már precíziós gazdálkodás. Azonban talajaink állapotának ismerete nem itt kezdődik, hiszen a vizsgálat egy kialakult állapot "vérképe".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfontosabb lépés az, hogy elsődlegesen alakítsuk ki a megfelelő szerkezetességet, melyhez kellő szervesanyagra, mikrobára, megfelelő kémhatásra van szükség az ásványi anyagok mellett. A kialakított szerkezetességgel, lazítással - a tömör talajrétegek megszüntetése - után a talajaink tápanyag- és vízgazdálkodása fokozatosan helyreáll, s máris sokkal kedvezőbb képet kapunk a tápanyagpótlási igények és vízszükségletek terén. A kialakított szemcsék nagyobb erővel képesek megtartani a kijuttatott tápanyagot, s kis szivacsként megtartani a vizet. Az ideális, vagy ahhoz közeli talajállapot kialakítása egy már leromlott szerkezetű talajban nem egy év alatt alakul ki, hanem kitartó munka eredménye. Azonban egyre többen észlelik azt, hogy a talajainknak már segítségre van szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodójának nagyobb termésbiztonságot produkálhasson - írja a NAK.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajművelő eszközökkel ellentétben a folyamatos növényi jelenlét támogatja a talajbiológiát, elnyomja a gyomokat és intelligensen átlazítja a talajt. Azért mondhatjuk, hogy intelligensen, mert a növények az etilén korlátozott diffúziójából érzékelik, hogy a gyökereik tömör rétegbe ütköztek. Ha nem képesek ezt a hormont gáz formájában kibocsátani a talajba és az felhalmozódik a gyökérben, akkor a növény azon a helyen leállítja a gyökérnövekedést és egy másik pontra koncentrálja az erőforrásokat. Az aratás után tehát célszerű mielőbb a talajainkat fednünk, s szármaradvánnyal, gyökerekkel táplálékot bevinni a talaj működését biztosító, s ezért létfontosságú mikrobák számára. Amennyiben lehetséges tehát hagyjuk a szármaradványokat kellően felaprítva, a kombájn vágóasztalának szélességében (vagy a lehető legszélesebben) szétteríteni. Ezzel megelőzhető a gyomnövények, az árvakelés és a direktben vetett takarónövények egyenetlen kelése. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha lazításra van szükség, akkor azt érdemes ilyenkor elvégeznünk, nem pedig őszre hagyni, ismerteti a Talajreform a kísérletei alapján. Az egyenes késekkel szerelt, tüske, szárny és egyéb kiegészítő nélküli lazítók kiválóan alkalmasak erre a feladatra. Az eszközgyártók is ráálltak a vágótárcsával szerelt lazítók kérdésére. Ugyanakkor a lazítás hatását fenn kell tartani úgy, hogy vagy a szármaradványok védjék a talajt, vagy a gyökerek által teremtett kedvező talajélet miatt kerüljön a területre zöldtrágya/takarónövény. Ezen fedések olyanok a talaj számára, mint nekünk esőben az esőkabát, illetve nyáron, mint a szalmakalap. Enélkül a fellazított talajaink a saját súlyuk alatt vagy a túl sok csapadéktól is összetömörödhet, morzsás szerkezete - ha van még - szétrobbanhat apró porszemcsévé válva, eliszapolódva mire a következő főnövény vetésideje elérkezik. Így érdemes a nyári lazításokat minél hamarabb takarónövénnyel/szármaradvánnyal befedni. Kellő sűrűséggel, megfelelő csapadékkal, fajtával kialakított állományhoz az évben többet nem kell hozzányúlni a Talajreform csapatának eredményei szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amennyiben nem tartjuk meg kora tavaszig takarónövényeinket, úgy a szerkezetesség és a talajélet serkentésére tett lépéseink hatása megmarad, azonban tavasszal nem lesz olyan borítás, amely a T1-T2-es gyomokat visszaszorítsa, valamint egy esősebb időszak hatására a tömörödés ismét jelentkezhet. A Talajreform csapatának értékelései szerint a télen is fennhagyott takarónövények az elért biomassza-tömegtől függően gyommentesen tartják a területet a február végi - március eleji felmelegedésekig. Arról, hogy az így takart talajt is le kell-e zárni márciusban, megoszlanak a vélemények. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem feltétlenül szükséges, mert ha kifagyott a takarónövényünk, akkor nem fogyasztja el a vizet, és a párolgást is képes megakadályozni az összefüggő növényi maradvány egy jól sikerült takarás után. 

A vetés előtti minimális talajmozgatásnak (pl. sekély rövidtárcsázásnak) látják a pozitív előnyeit a terméseredményeken, hiszen a felső rétegbe több levelő kerül, így ott megindul a mineralizáció. A takarónövények és a csökkentett talajművelés aktívabb talajéletet, jobb tápanyag-gazdálkodást, jobb vízgazdálkodást és ezeknek köszönhetően jobb talajállapotot eredményeznek. Ez pedig nem csupán a növények egészségében, hanem a gazdálkodás jövedelmezőségében is megmutatkozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13