Innovatív újdonság: starterhatású talajfertőtlenítőt dobott piacra a nagy növényvédő cég

Innovatív újdonság: starterhatású talajfertőtlenítőt dobott piacra a nagy növényvédő cég

agrarszektor.hu
Innovatív és hiánypótló újdonságot mutatott be a Syngenta: az új, rendkívül egyszerűen kijuttatható Force Evo a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz, tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A koronavírus járványhelyzet miatt ezúttal online ismerkedtek meg a gazdálkodók a Syngenta innovatív termékfejlesztésének legújabb képviselőjével. Máté Endre, a vállalat Duna-régiójának fejlesztési vezetője köszöntőjében elmondta, a Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre. 2021-től számos újdonság érhető el a magyar gazdálkodók számára is.

Dr. Vörös Géza rovartani szakértő a legfontosabb talajlakó illetve talajfelszíne felett károsító rovarokat elemezte kukoricában. A résztvevők részleteket hallhattak arról is, hogy milyen fertőzés várható a következő évben. Bár a drótféreg és a kukoricabogár kártétel az idei évben nem volt akkora, mint amit vártak, azonban a kártevők peterakása idején kedvező, csapadékos időjárás miatt nem szabad elhanyagolni a következő évben a tavaszi kultúrák talajfertőtlenítését.

Horváth András, a Syngenta rovarölő szerekért felelős fejlesztőmérnöke elmondta, hogy az új talajfertőtlenítő kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik, sorkezelés formájában, a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában kapott engedélyt 16-20 kg/ha dózisban. Az alacsonyabb dózis hatékony a drótférgek ellen, míg a magasabb dózis akár a gyenge-közepes kukoricabogár-lárva fertőzés esetén is kellő védelmet ad a kultúrnövény számára. Ahol erős kukoricabogár fertőzés várható, ott mindenféleképpen a Force 1,5 G magasabb dózisának a használatát javasolta a szakember.

A 20 kg/ha dózisban gyakorlatilag egy teljes starter műtrágyának megfelelő tápanyag kijuttatása valósul meg. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja történhet meg erős kártétel esetén is, amely segíti a gyökerek gyógyulását. A diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe - a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész - teríti a szert, ahol a drótférgek károsítása történik. Az elmúlt 5 évben végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a talajfertőtlenítő képes a drótféreg fertőzöttséget alacsony szintre csökkenteni, amely a termelő részére tonnákban kifejezhető termésmentést jelenthet.

Papp Zoltán kukorica termékmenedzser előadásában kifejtette, hogy a termelők részéről gyakran jelentkező igény, hogy szükségük lenne talajfertőtlenítésre és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat is kijuttatni kukoricában. Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így a gazdáknak választaniuk kell, hogy vagy talajfertőtlenítőt, vagy starter műtrágyát használnak. Ahol szükséges, ott gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezést választják, így viszont nem tudják kihasználni a starter nitrogén, foszfor és cink pozitív hatását a kezdeti, különösen hideg májusi időjárás esetén.

A szakember elmondta, hogy ennek mostantól vége, ugyanis az újonnan engedélyezett talajfertőtlenítő használatával ezt a kompromisszumot nem kell megkötni. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják, ismertette Papp Zoltán.

A Syngenta kukorica termékmenedzsere beszélt arról is, hogy a szer elmúlt évekbeli vizsgálata során megállapították, hogy minimális szintre tudja csökkenteni az egyre nagyobb gondot okozó drótféreg kártételét, jelentősen mérsékli a kukoricabogár-lárva kártételét, egyúttal a kezdeti gyökérfejlődést is serkenti és gyorsítja a gyökérzet regenerálódását esetleges kártétel esetén. Összességében a termék használatával ki lehet küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, valamint segíti a gyökérregenerációt, javítja a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, és átlendíti a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Ezek a pozitív hatások segítik a profi kukoricatermelők azon szándékát, amellyel maximális mértékben ki akarják használni a kukorica hibridekben lévő terméspotenciált, így a hozam növelésében további nagy lépést jelent az új technológia használata.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?