2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Irtják az amerikai kabócákat Zala megyében

Állami védekezés a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó rovarok ellen.
 
 

Megkezdődött a légi permetezés több mint 300 hektáron Zala megyében a szlovén határhoz közeli területen a szőlő aranyszínű sárgaság nevű fitoplazmás betegségét terjesztő amerikai kabócák ellen, amelyek nemrég bukkantak fel a térségben.

A Lenti-hegyet, Gosztolát és Kerkateskándot érintő állami védekezésről Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökhelyettese a helyszínen elmondta: a szőlő egyik legveszélyesebb fertőzését terjesztő rovar elleni védekezést európai uniós szabályok írják elő. A környező országokban, így Szlovéniában is jelen van évek óta ez a fertőzés, amelyet még időben sikerült felfedezni Magyarországon, így remény van a továbbterjedés megakadályozására.

A laborvizsgálatok során két zalai helyszínen azonosított fertőzés ellen azért rendeltek el állami védekezést, mert a sok kistermelővel nehéz lett volna gyors egyeztetéssel megállapodni a védekezésben. A gazdáknak azonban így is marad tennivalójuk, a következő két évben egyéni védekezésre is szükség lesz.

Miután valószínűleg az érintett birtokoktól mindössze néhány száz méterre fekvő határ szlovén oldaláról érkezett a kártevő, Jordán László azt mondta: tudnak arról, hogy a szlovén hatóságok is figyelik a kórokozót, és folyamatosan zajlik ellene Szlovéniában is a védekezés.

Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója kifejtette: egymástól másfél kilométerre, egy szőlőültetvényben, illetve egy művelésből felhagyott területen, a gazdanövényként ismert erdei iszalagban fedezték fel a kártevőt, ezért ezek egy-egy kilométeres körzetére terjed ki a védekezés. Környezet- és egészségvédelmi megfontolásokból a három település térségében hétfő és kedd estére időzítették a légi permetezést, erről a települési önkormányzatok segítségével is tájékoztatták az érintetteket.

Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: összesen 326 hektáron - ebből 113 a szőlő - permeteznek, gyakorlatilag egy hegyhát teljes hosszában. Az érintettek pontos számára vonatkozóan azt mondta: összesen közel 3 ezer helyrajzi számon szereplő birtokra terjed ki a védekezés.

A kártevő először a szőlőfürtöket sorvasztja el, majd egy-két éven belül az egész tőkét. Eddig csupán 22 szőlőtőkét, valamint az elhagyott területen az iszalagot kellett kivágni, hogy a fertőzés terjedését megakadályozzák. Ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szőlősgazdáknak már a betegség gyanúját is jelezniük kell a növényvédelmi hatóságnak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu