2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Növény

Jelentős mennyiségű csapadék hullhat a héten

Az előttünk álló héten is frontok vonulnak majd át térségünkben, így változékony, és az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, tél eleji időjárás vár ránk. A hét végére azonban újabb jelentős mennyiségű csapadékkal kell majd számolni. Mivel egyre több csapadék esik majd és egyre nagyobb lesz a talaj víztartalma, érdemes fokozott figyelmet fordítani az esetleges belvíz kialakulására. A csapadékosabb ősz azonban kedvezett az őszi vetéseknek, amelyek jól fejlettek.
 
 

A november jelentős része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb időt hozott. Az elmúlt héten viszont megérkezett az átlagosnál hidegebb idő is: a nappali maximumok többnyire pár fokkal fagypont felett alakultak, míg a csütörtök kivételével minden nap jellemzően fagyott reggelre az országban. A hét végén már mínusz 5 foknál nagyobb hidegek is előfordultak. A csapadékos időjárás ugyanakkor folytatódott november végén, és december elején is, több front- és csapadékrendszer is átvonult térségünk felett, melyek újabb jelentős országos csapadékot hoztak. Az eső mellett már sokfelé a hó is megjelent, és helyenként 10 centimétert is meghaladó hóréteg is kialakult. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A felső nagyjából 50 centiméter az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben sokfelé még jelentős nedvességhiány van.

A talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek

 – írja a met.hu.

A hét elején előbb egy hideg, majd kedden egy melegfront okozhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadékot. Ugyanakkor jelentős enyhülés kezdődik majd, elsősorban a magasabb légrétegekben. Szerdán és csütörtökön viszonylag enyhe, csapadékmentes időre számíthatunk. Pénteken markáns frontrendszer érkezik, melynek hatására az újabb csapadék is megérkezik majd, zömében eső, de nyugaton és a magasabb területeken havas eső, hó is hullhat. Éjszakánként sokfelé várható gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 0 fok felé emelkedik majd a hőmérséklet.

Pénteken számíthatunk a legenyhébb időre, a déli országrészben akkor 10 fok fölötti maximumok is várhatók, a hét legvégére azonban ismét hideg levegő érkezése a valószínű.

A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, majd ismét csökken. Jelentősebb, tartós fagy azonban egyelőre nem valószínű. Az éjszakai fagyok nappali felengedésének és az újabb csapadéknak köszönhetően a talaj továbbra is sáros lesz. Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával. Érdemes odafigyelni az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére is, amelyet a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, valamint csatornák tisztán tartásával érhetünk el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu