Kiderült a vetőmag-titok: így turbózhatják fel a termést az élelmes magyar gazdák

Kiderült a vetőmag-titok: így turbózhatják fel a termést az élelmes magyar gazdák

agrarszektor.hu
Mind minőségben, mind mennyiségben jobban sikerült a nyári aratás azon gazdák számára, akik hazai vetőmagokat termesztenek. Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója szerint a termésbiztonság csak úgy alapozható meg, ha a termelők az uniósnál jóval szigorúbb magyar előírásokat tartják be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022-ben a vetőmagtermesztők számára is nagy kérdőjelet jelentettek az extrém időjárási körülmények. A nagy kérdés azonban az volt, hogy az uniós, vagy az azoknál jóval szigorúbb, nehezebben teljesíthető hazai szabványnak megfelelően termeljenek-e. Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a martonvásári fajták képviselőiként kiállnak amellett, hogy egy ilyen kritikus időszakban csak a szigorú minőségi kritériumoknak megfelelő vetőmagokat hoznak forgalomba. Meg vannak ugyanis győződve arról, hogy a magyar gazdák ezekkel meg tudják alapozni a következő időszak termésbiztonságát - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A szakember szerint a jelentős időjárási stressznek kitett - vagyis a jelenlegi körülmények között jóformán mindenféle - növények termesztésénél kiemelten fontos, hogy a földbe vetett genetikai alapnak megfelelő növekedési erélye legyen, amelynek az alapját a szigorúbb minősítés adja. Ezek a magas követelmények jelentik a garanciát arra, hogy megfelelő magméretű, hektolitersúlyú és csírázóképeségű vetőmagok kerülnek a Marton Genetics által forgalmazott zsákokba - mutatott rá Sándorfy András.

A 2022-es év hihetetlenül ellentmondásosan alakult a búzatermesztés szempontjából, de sem a mennyiséggel, sem a minőséggel kapcsolatban nem lehet még általános következtetéseket levonni. A rendkívül súlyos aszály különösen a Dunától keletre gyötört meg bizonyos régiókat, és míg a Dunántúl egyes részein 6-8 tonnás termések is előfordultak, az Alföld legkritikusabb részein 2-3 tonna közötti átlagok szomorították a termelőket - idézte fel a szakember az idei aratás tapasztalatait.

A Marton Geneticsnek a hazai kalászos vetésterület közel 60%-ára van rálátása, és ezekből az adatokból megállapítható, hogy a magyar fajták jobban bírták a stresszt, minőségben és hozamokban is jobban teljesítettek a multinacionális cégek által előállított fajtákkal szemben

- jelezte Sándorfy András.

A Marton Genetics ügyvezető igazgatója szerint ebben az aszályos időszakban egyáltalán nem volt mindegy, hogy ki milyen vetőmagot használt. A szakember úgy látja, mindez arra vezethető vissza, hogy a magyar fajtákat az itteni klimatikus viszonyok között nemesítették, és már az ősgenetikájukban benne van az alkalmazkodóképesség.  A vállalathoz beérkezett információk a felvásárlók tapasztalait illetően azt mutatták, hogy - bár rendkívül változatos a kép - a hektolitersúlyok azokon a területeken sem feltétlenül voltak alacsonyak, ahol az a gyengébb termés miatt várható lett volna. A tételek zöme megfelel, nem ritkák a 80 feletti hektolitersúlyok sem. A sütőipari mutatók alapján a tételek döntően a malmi, a javító és az euro kategóriába sorolhatók, és csak a kisebb részük takarmány. A magyar fajták a viszontagságos körülmények ellenére jól teljesítenek a hektolitersúlyt és a beltartalmi mutatók alapján is. Ezek a fajták jelentős részarányt képviselnek a korai érésű szortimentben, így talán több eséllyel viselték az érési időszak hőségnapjait is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a jó termés záloga elsősorban a fémzárolt vetőmag, és úgy tűnik, az üzenet célba ért: a termelők nem akarják az utolsó pillanatra hagyni a beszerzést, időben szeretnék biztosítani a vetőmagszükségletüket és folyamatosan adják le a megrendeléseiket

- mondta Sándorfy András.

A kutatók már 15-20 éve mondják, hogy elérkezik a szárazabb időszak, a hőstresszes területek északra tolódnak - emlékeztetett a Marton Genetics ügyvezető igazgatója. Most viszont már nem a termelők felkészítésének a fázisában vagyunk, hanem konkrét javaslatokat kell tenni a fajtaválasztékra. Sándorfy András szerint a Dél-Alföldön nem mindenhol lehet tavaszi kultúrákat vetni úgy, hogy meglegyen a megfelelő termésbiztonság. Éppen ezért olyan vetésváltást kell kialakítani, ami nem hoz annyit az első évben, mint egy 10-12 tonnás kukorica, viszont minden évben biztosan produkál biztos hozamot.

A szakember szerint az őszi betakarítású növényeket, ha lehet, még jobban megkínozta az aszály, mint a nyáriakat. A kukorica- és napraforgó-állományok pedig a termelők szeme láttára mennek tönkre - a termés nagyobb területen egyenesen zéró szintű lesz, főként a kukoricából.  A napraforgó-termesztést kevésbé érintik az aszályos esztendők; az idei és hasonló évek kivételnek számítanak. A kukoricatermesztésben pedig több évtizedes tapasztalat, hogy tíz évből általában három jó, négy közepes, három gyengébb, és abból egy kifejezetten rossz. Az idei épp egy ilyen, és talán ez lesz a valaha volt legrosszabb. A fő növények vetésterületének hirtelen átrendeződése nem várható, a vetésváltás kérdésében nem indokolt megkongatni a vészharangot. A hatékony alkalmazkodásra ugyanis a jelenlegi rendszeren belül is több lehetőség van, viszont a vetésszerkezet hirtelen változtatását a technológiai költségek nagysága és az új piacok feltárásának időigényessége sem támogatja.

Sándorfy András emlékeztetett arra, hogy a vetésváltás szabályozási környezete, valamint a vetésváltással kapcsolatos felfogás a nemesítés, a talajművelés és a precíziós gazdálkodás fejlődésével már most is változik. Ezekre pedig kutatással is fel kell készülni, emellett fontos a gazdák átfogó és célirányos képzése. Amit azonban nem szabad elfeledni, hogy július végén megjelent egy miniszteri rendelet, amely - a Vetőmag Szövetség kezdeményezésére - felmentést adott a kalászos növények idei betakarítású vetőmagjainál az áthullási rostakövetelmény alól, vagyis a kisebb méretű vetőmagok is megfelelnek, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?