2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Növény

Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

A koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény, így komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most biztos, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget.
 
 

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója, a koronavírus-járvány miatt azonban leállította az exportot  - írja a magyarmezogazdasag.hu. Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot. Ha ez nem lenne elég, Olaszországban az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el, így a piacon biztosan termékhiányra kell készülni, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest – mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban, és egyelőre még az sem biztos, hogy találnak-e elegendő munkavállalót. Hozzátette, új helyzet előtt állnak, még nincsenek tapasztalataik, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Hangsúlyozta, az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, és a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlanságát is figyelembe kell venni, hiszen az április túl száraz volt, és, ha az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, akkor az a termés minőségét is befolyásolja majd – magyarázta Federica Girotto.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu