Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény, így komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most biztos, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója, a koronavírus-járvány miatt azonban leállította az exportot  - írja a magyarmezogazdasag.hu. Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot. Ha ez nem lenne elég, Olaszországban az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el, így a piacon biztosan termékhiányra kell készülni, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest - mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban, és egyelőre még az sem biztos, hogy találnak-e elegendő munkavállalót. Hozzátette, új helyzet előtt állnak, még nincsenek tapasztalataik, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Hangsúlyozta, az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, és a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlanságát is figyelembe kell venni, hiszen az április túl száraz volt, és, ha az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, akkor az a termés minőségét is befolyásolja majd - magyarázta Federica Girotto.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?