Közel az áttörés: a tudósok újabb előrelépést tettek a fenntartható növényvédelem felé

agrarszektor.hu
A MoA Technology nevet viselő start-up vállalkozás az evolócióbiológia meglátásait alkalmazva újfajta gyomirtó szerek létrehozását ígéri. Az angol vállalkozás szerint már áttörés küszöbén vannak az új típusú herbicidek kifejlesztéséhez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Liam Dolan professzor, a MoA Technology társalapítója szerint a gyors szűrési eljárás, amelynek során a növényeket és hatóanyagokat is vizsgálják, nagyban felgyorsíthatja a gyomok ellen bevethető hatékony, de a környezetre csekély hatással levő szerek megalkotását, írta meg a Farmers Guardian.

Dolan professzor, aki az Oxfordi Egyetem Sherardian Professor of Botany címét is viseli, elmondta, hogy a legtöbb gyomirtószer manapság kevés módon hat a növényekre, és ez nagyban megnövelte az ellenük való rezisztencia kialakulásának esélyét.

Vagyis egy jóval szélesebb körben működő egységcsomagra van szükségünk, amely a különböző kémiai folyamatok mellett a különféle nem kémiai módszerek mellett is alkalmazható, hogy megvalósítsuk a fenntartható növényvédelmet

- mondta Liam Dolan.

Kép forrása: Getty Images

Dolan professzor elmondta, hogy sikerült kifejleszteniük egy technológiát, amelynek a segítségével gyorsan kiszűrhetik azokat a természetben előforduló és szintetikus molekulákat, amelyek a növényvédelmi kutatások során hasznosak lehetnek. A fejlett képalkotási- és feldolgozási technológiának köszönhetően ezek lehetséges hatékonyságát is vizsgálhatják, ezáltal rengeteg információt gyűjthetnek arról, hogy az adott molekulák hogyan pusztítják el a növényeket, ezt a tudást pedig felhasználhatják a kutatás-fejlesztés során.

A gyomirtók Szent Grálja egy olyan keverék lenne, ami több, különféle gyomirtó metódust kombinál, ezzel minimálisra csökkentve a rezisztancia kialakulásának esélyét. Egy ilyen “szupergyomirtóból" csak kis adagokra lenne szükség, vagyis a kijuttatása precíziós technológiákkal lenne lehetséges

 - mondta Dolan professzor.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03