2021. május 11. kedd Ferenc

Hírek - Növény

Közel az áttörés: a tudósok újabb előrelépést tettek a fenntartható növényvédelem felé

A MoA Technology nevet viselő start-up vállalkozás az evolócióbiológia meglátásait alkalmazva újfajta gyomirtó szerek létrehozását ígéri. Az angol vállalkozás szerint már áttörés küszöbén vannak az új típusú herbicidek kifejlesztéséhez.
 
 

Liam Dolan professzor, a MoA Technology társalapítója szerint a gyors szűrési eljárás, amelynek során a növényeket és hatóanyagokat is vizsgálják, nagyban felgyorsíthatja a gyomok ellen bevethető hatékony, de a környezetre csekély hatással levő szerek megalkotását, írta meg a Farmers Guardian.

Dolan professzor, aki az Oxfordi Egyetem Sherardian Professor of Botany címét is viseli, elmondta, hogy a legtöbb gyomirtószer manapság kevés módon hat a növényekre, és ez nagyban megnövelte az ellenük való rezisztencia kialakulásának esélyét.

Vagyis egy jóval szélesebb körben működő egységcsomagra van szükségünk, amely a különböző kémiai folyamatok mellett a különféle nem kémiai módszerek mellett is alkalmazható, hogy megvalósítsuk a fenntartható növényvédelmet

– mondta Liam Dolan.

Kép forrása: Getty Images

Dolan professzor elmondta, hogy sikerült kifejleszteniük egy technológiát, amelynek a segítségével gyorsan kiszűrhetik azokat a természetben előforduló és szintetikus molekulákat, amelyek a növényvédelmi kutatások során hasznosak lehetnek. A fejlett képalkotási- és feldolgozási technológiának köszönhetően ezek lehetséges hatékonyságát is vizsgálhatják, ezáltal rengeteg információt gyűjthetnek arról, hogy az adott molekulák hogyan pusztítják el a növényeket, ezt a tudást pedig felhasználhatják a kutatás-fejlesztés során.

A gyomirtók Szent Grálja egy olyan keverék lenne, ami több, különféle gyomirtó metódust kombinál, ezzel minimálisra csökkentve a rezisztancia kialakulásának esélyét. Egy ilyen “szupergyomirtóból” csak kis adagokra lenne szükség, vagyis a kijuttatása precíziós technológiákkal lenne lehetséges

 – mondta Dolan professzor.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu