2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Növény

Lehullt a lepel: ezek a legnépszerűbb gyümölcsfajták

Az Európai Unió őszibarack-ültetvényeinek több mint 40 százalékán sárga húsú őszibarackot termesztettek 2017-ben, a kajszi-ültetvények szintén több mint 40 százalékán pedig a korai kajszifajták domináltak. Az almafajták közül, habár a Golden Delicious fajta a legelterjedtebb az egész unióban, az ültetvények mindössze 15 százalékán termesztették ezt a fajtát.
 
 

Az őszibarack-ültetvények 43 százalékán sárga húsú őszibarackot termesztettek az Európai Unióban 2017-ben - derül ki az Eurostat adataiból. Az ültetvények több mint 35 százalékán a sárga húsú nektarin dominált, a fennmaradó területen pedig lapos barackot és fehér húsú őszibarackot, valamint nektarint termesztettek. Az uniós kajszi-ültetvények 42 százalékán a korai kajszifajták voltak a jellemzőek, kicsit kevesebb mint 40 százalékán középkorai fajtákat termesztettek, a maradék ültetvény pedig korai és késői fajtákból állt. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Európai Unió körteültetvényein 32 százalékkal a Conference fajta dominált. Az ültetvények 26 százalékán körülbelül fele-fele arányban az Abate és a William fajták osztoztak, a körteültetvények legnagyobb részén azonban egyéb fajtákat termesztettek. Habár az almafajták közül a Golden Delicious a legelterjedtebb fajta, még így is csak az ültetvények 15 százalékán termesztették ezt, 10-10 százaléka a területnek Idared és Jonagold/Jonagored fajtákkal volt beültetve, a fennmaradó ültetvények 65 százalékán azonban egyéb fajtákat termesztettek.

Az unió narancsültetvényeinek 62 százalékán, vagyis közel a kétharmadán az úgynevezett Navel narancs volt a jellemző 2017-ben. A kis citrusféléknél az ültetvények 68 százalékán klementint termesztettek, míg a citromültetvények 70 százalékán a téli citrom dominált.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu