Megkezdődött az aratás - Sikeres évre számítanak

agrarszektor.hu
Megkezdődött az aratás az országban, már csaknem minden megyében elindult az őszi árpa betakarítása - jelentette ki Czerván György a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. A terméskilátások jók, az őszi vetésű, nyári betakarítású növények várható hozama a tavalyinál 4-5 százalékkal kevesebb lesz, de az előző öt év átlagához képest 8-10 százalékos hozamnövekedéssel számolnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az őszi árpa betakarításával megkezdődött az aratás hazánkban - írja az MTI. A terméskilátások jók, a belföldi ellátáshoz szükséges takarmány- és kenyérgabona idén is megterem, sőt komoly export árualapra lehet számítani. Az őszi vetésű, nyári betakarítású növények várható hozama ugyan a tavalyinál 4-5 százalékkal kevesebb lesz, de az előző öt év átlagához képest 8-10 százalékos hozamnövekedéssel számolnak - összegezte az államtitkár.

Az államtitkár hozzátette: a 218 ezer hektáron elvetett árpa 15 százalékát már betakarították. A termény hozama országosan nagy eltéréseket mutat, vannak öt-hat tonnás hektáronkénti eredmények is, de az eddig betakarított területeken az előzetes becsléssel megegyezően 4,3 tonna az átlagtermés.
A búza, a vetésterülete 1 millió 39 ezer hektár, ez az egy évvel ezelőttinél 60 ezer hektárral kevesebb, betakarítása várhatóan a jövő héten kezdődik meg. A tavalyi ötmillió tonnás termésmennyiséghez képest a becslések szerint 4,7 millió tonna lesz az őszi búza termés. Czerván György szerint ez bőven fedezi a hazai szükségletet. Mivel a malmi búzából és a takarmánybúzából is 1, 2 millió tonna az igény, így több mint 2 millió tonna export árualap képződhet.


MTI Fotó: Mészáros János

A 43 ezer hektáron termesztett rozsból közepes termésátlaggal, hektáronként 2,9 tonnával számolnak. A tritikálét 129 ezer hektáron termesztik, várt termésátlaga hektáronként 3,85 tonna. Az őszi káposztarepce betakarításra váró területe 207 ezer hektár - hatezer hektárral alacsonyabb, mint egy éve - és a tavalyi hektáronkénti 3 tonnás rekordtermést helyett hektáronként 2,5 tonna termésre számítanak.

A gabona ára 10-15 százalékkal csökkent január közepétől, majd június elején megállt és az utóbbi napokban kis növekedés volt. A tőzsdei kötések szerint a malmi búza ára 48 ezer forint tonnánként, míg a takarmánybúzáé 45 300 forint tonnánként. A takarmánykukorica tonnánkénti ára 41 600 forint - tette hozzá az államtitkár.

A hétfőig beérkezett adatok szerint összesen 51 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, a legnagyobb közel 25 ezer hektáros területre jégesőkárt jelentettek a gazdák. Tavaszi fagykárt 11 ezer hektárra, belvízkárt közel 10 ezer hektárra jelentettek. Aszálykár bejelentés is érkezett, 3800 hektárra, ennek a nagy részét a múlt héten jelentették. A kárenyhítési alapban 21-22 milliárd forint áll rendelkezésre a káresemények kezelésére, ami remélhetőleg elegendő lesz a károk rendezésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31