Megoldódni látszik a rejtély: kiderült, miért van most ilyen kevés poloska

Megoldódni látszik a rejtély: kiderült, miért van most ilyen kevés poloska

agrarszektor.hu
Rejtélyes, hogy miért van idén kevesebb poloska Magyarországon, de valószínűleg az aszályos tavasznak köszönhető, hogy még nem leptek el mindent a bosszantó kártevők. Az eddigi alacsony poloskaszámra választ adhat többek között az alma, az őszibarack és a körte érése is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Valószínűleg az aszályos tavasz miatt kevesebb idén a poloska, de nem csak Magyarországon észlelték idén a poloskák első nemzedékének elmaradását - mondta az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Feltételezéseink vannak csak, de meg tudjuk erősíteni a megfigyeléseket (amivel egybevágnak a külföldi észlelések is, Olaszországtól Grúziáig). A szokásoshoz képest idén Európa-szerte kevesebb a poloska

- szögezte le Vétek Gábor, aki szerint az enyhe telet még túlélték volna a poloskák, az aszályos tavaszt azonban már sokkal kevésbé, de ez is csak feltételezés.

A poloskák elmaradása annál inkább rejtélyes, mivel más, idegenhonos fajokkal elvileg párhuzamosan tudnak tenyészni a poloskák is, de a pettyes szárnyú muslicáról most mégis hetek óta aggasztó hírek jönnek Nógrád megyéből, ezek a rovarok a bogyós gyümölcsöket (málna, szeder) támadják. A csapadékos tavaszvég-nyárelő adhatott nekik lendületet" - találgatott Vétek Gábor, hozzátette, hogy már komoly gazdasági kárt okozott idén már ez az állatfaj.

A poloska kapcsán még tudni kell, mi lesz a "második generációval", a körtében, almában, őszibarackban még komoly károk keletkezhetnek.

Az elkövetkező hetek nagy kérdése lesz, hogy a márványos poloska is el tud-e úgy szaporodni, vagy már nem tudja behozni magát. A két faj közt alapvető különbség, hogy a poloskának csak két generációja van, a muslicánál néhány hét alatt kialakul egy teljes generáció

- fejtegette a szakértő, magyarázva a poloskapopuláció viszonylagos sérülékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?