2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Növény

Most kell odafigyelni: csigainvázió fenyegetheti a kerteket

Az október végéig tartó melegebb időt csak a hónap utolsó napjaiban váltotta fel egy komolyabb hidegfront, némi csapadékkal és erőteljes lehűléssel. A betegségek és kártevők túlnyomó többsége már nyugalomba vonult, már csak néhány, az évszakra jellemző, növényvédelmi szempontból kevésbé fontos bagolylepkefaj repül még, figyelmeztet dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.
 
 

A száraz, meleg időt kihasználva a migráló levéltetű fajok még intenzíven keresik gazdanövényeiket. Az érő és erjedő gyümölcsökön és szőlőn még most is sok a pettyes szárnyú muslica, mérhető gazdasági kárt ugyan már nem tudnak okozni, de a jövő évi populációt még erősíthetik, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az alma kivételével már minden lombhullató haszon- és dísznövény intenzíven veti le a leveleit. A füvesített kertekben még azelőtt el kell távolítani a lehullott lombot, hogy maradandó károkat okozna, mert a tartós takarás alatt, különösen, ha nedves is a falevél, könnyen befülledhet a pázsit. Az a legoptimálisabb megoldás, ha néhány naponta összegyűjtjük a lehullott lombot és komposztáljuk. Az viszont a lehető legrosszabb megoldás, ha elégetjük, mert ezzel nemcsak a levegőt szennyezzük, de értékes szerves anyagot, illetve tápanyagokat égetünk el. Nem beszélve arról, hogy az ország több megyéjében is tűzgyújtási tilalom van érvényben.

A hideg idő közeledtével már felszedhető a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller és a cékla. Tartós tárolásra csak az egészséges, sérüléstől mentes termés alkalmas, a csökkent értékűeket a lehető leggyorsabban fel kell dolgozni. A hidegtűrő káposztafélék betakarításával még várhatunk, a leveles kel és a bimbóskel akár kint is hagyható télire a kertben. A póréhagyma áttelelő változata szintén alkalmas szabadföldi tárolásra.

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupasz csiga, azok közül is a spanyol csiga. Az idén újabb, hazánkban eddig ismeretlen csupaszcsiga-fajokat találtak, így a malaccsigát és a feketefejű csigát. Még nem ismeretes, hogy miként viselkednek az itteni klímán, de sok jóra ne számítsunk. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megjelent inváziós fajok többsége akklimatizálódott, és természetes ellenségeik híján nagy nehézségeket okoz a kordában tartásuk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu