2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Növény

Nincs mese, ez már kötelező: alma- és meggyfelvásárlás szerződésbe foglalása

Az európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók, vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását. Az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalható zavarok miatt - hasonlóan a meggynél már korábban bevezetett szabályhoz -, mostantól kötelező olyan írásbeli szerződés kötése, amely árat vagy árképletet is tartalmaz.
 
 

A mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény módosítása 2019. április 28-ától hatályos módosítása szerint az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni. Ezen kívül azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk

feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát kötelesek lefedni szerződésekkel. A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség. A szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható.

A rendelkezések betartásának ellenőrzése is szigorodik. A feldolgozásra szánt alma és meggy értékesítését még az átadás előtt kell szerződésbe foglaln,i és a szerződésnek kötelező árat vagy olyan képletet kell tartalmaznia, amely alapján az ár egyértelműen kiszámítható. A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, és megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu