Növekvő terményárak fűtik a vetési kedvet a tengerentúlon is

Növekvő terményárak fűtik a vetési kedvet a tengerentúlon is

Takarék Agrár24
A növényi termékek - búza, kukorica, szójabab, növényi olajok - iránti erőteljes exportkeresletre és a gazdaság fellendülésével kapcsolatos várakozásokra reagálva a gazdák az Egyesült Államokban idén tavasszal 37,3 millió hektár kukoricát (+500 ezer hektár) és 36,4 millió hektár szójababot (+2,8 millió hektár) terveznek vetni (Forrás: https://www.agriculture.com).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez csaknem 5 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest, rekordközeli szójabab-termést és az eddig talán legnagyobb kukoricatermést eredményezve. Mindemellett 2021-ben az amerikai farmerek exportbevételeit is a csillagok közé - 157 milliárd dollár környékére - várják az USDA szakemberi, ebbe persze beleértve a valaha volt legnagyobb kínai exportot 31,5 milliárd dollárral. Ugyanakkor, kezeljük ezeket az előrejelzéseket óvatosan, mivel sokunk emlékeiben élnek még a tavalyi USDA előrejelzésekkel kapcsolatos aggodalmak, kételyek és hogy az időjárás milyen kegyetlen rendező!

A várakozások szerint az Egyesül Államok kukoricatermelése meghaladhatja 381 millió tonnát (eddigi rekord 384,8 millió tonna), a szójababtermése pedig elérheti a 122 millió tonnát (eddigi rekord csaknem 120,5 millió tonna) normál időjárási körülményeket feltételezve a növények vegetációs időszakára.

Az USDA szakértői, a szarvasmarha-, disznó-, brojler- és tejtermelés szerény bővülését feltételezik az idei évre, ugyanakkor mindegyik termék esetében magasabb piaci árakat várnak (Forrás: www.usda.gov).

Ezt alátámasztják a termények árutőzsdei árai is 2021 első negyedévében, miután egymás után a nyolcadik hónapja emelkednek - 2014 júliusa óta ezidáig a legmagasabb szintre. Az összes fontos élelmiszercsoport árai meredeken emelkednek - legfőképpen a gabona, olajos magvak (növényi olajok), de a tej, a hús és a cukorárak is folyamatosan nőnek.

Forrás: www.tradingeconomics.com, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

Az előrejelzések szerint a Kínába irányuló a 2021-es amerikai exportbevételek elérik a rekordnak számító 31,5 milliárd dollárt - 4,5 milliárd dollárral magasabb a novemberi előrejelzésnél - míg a 2020. évi exportbevételek a 17 milliárd dollárt alig haladták meg. Ezzel Kína ismét az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeinek első számú felvásárlója lesz. Tavaly a kereskedelmi háború miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Kanada és Mexikó mögé.

https://www.agriculture.com/news/crops/record-corn-and-soybean-crops-possible-as-farmers-chase-high-prices

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?