2019. október 14. hétfő Helén

Hírek - Növény

Oroszok: A legpesszimistább becslés is 16 százalékkal több gabonát jósol nekik

A legóvatosabb előrejelzések szerint is legalább 16 százalékkal több gabonaféle teremhet idén Oroszországban, mint tavaly. Ezen belül búzából minimum 10 százalékos a növekedés esélye, legalábbis az orosz becslések szerint. Sorra vesszük az elemzők idei prognózisait.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Néhány oroszországi becslés magasabbra teszi a várható gabonatermést a tavalyinál. Az agroinvestor.ru szakmai hírportál múlt héten arról számolt be, hogy a ProZerno elemzőintézet 129,4 millió tonnás gabonatermést jósol, ami több, mint a legutolsó becslés szerinti mennyiség (128 millió tonna). Ebből mintegy 81,8 millió tonnát tehet ki a búza. Az optimista előrejelzés az őszi vetéseknek a vártnál jobb állapotára vezethető vissza. Úgy tűnik, hogy a tavaszi vetésű gabonafélék is nagyobb területen kerültek a földbe az eddig reméltnél.


A moszkvai Agrárökonómai Elemző és Kutató Centrum (Sovecon) is hasonló mennyiséget vár: 129,1 millió tonnát, amiből a búza részesedése 83,4 millió tonna lehet. Szerintük is jó az őszi kalászsosok állapota a legfontosabb termőkörzetekben. Az agrárpiaci konjunktúrakutató intézet (IKAR) viszont csak 125,2 millió tonnás terméssel számol, ami ugyan növekedés az előző prognózisukhoz képest, de elmarad a többiek optimsta becslése mögött. Itt csak 79,5 millió tonnás búzamennyiséggel számolnak.

A legpesszimistábbak az orosz logisztikusok. A Rusagrotrans szerint csak 124 millió tonnával lehet kalkulálni idén az országban, és ebből 79 millió tonnát tesz majd ki a búza mennyisége. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) adatai szerint még ez a eredmény is jelentős javulás lenne a tavalyi terméshez képest, hiszen 2018-ban mindössze 107,4 millió tonna gabonafélét hordtak a raktárakba Oroszországban, ebből a búza 71,7 millió tonnával részesült.

Ezekhez a számokhoz mérten az oroszok most a teljes gabonatermést 16-20 százalékkal, a búzáét 10-14 százalékkal teszik magasabbra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu