2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Oroszok: A legpesszimistább becslés is 16 százalékkal több gabonát jósol nekik

A legóvatosabb előrejelzések szerint is legalább 16 százalékkal több gabonaféle teremhet idén Oroszországban, mint tavaly. Ezen belül búzából minimum 10 százalékos a növekedés esélye, legalábbis az orosz becslések szerint. Sorra vesszük az elemzők idei prognózisait.
 
 

Néhány oroszországi becslés magasabbra teszi a várható gabonatermést a tavalyinál. Az agroinvestor.ru szakmai hírportál múlt héten arról számolt be, hogy a ProZerno elemzőintézet 129,4 millió tonnás gabonatermést jósol, ami több, mint a legutolsó becslés szerinti mennyiség (128 millió tonna). Ebből mintegy 81,8 millió tonnát tehet ki a búza. Az optimista előrejelzés az őszi vetéseknek a vártnál jobb állapotára vezethető vissza. Úgy tűnik, hogy a tavaszi vetésű gabonafélék is nagyobb területen kerültek a földbe az eddig reméltnél.


A moszkvai Agrárökonómai Elemző és Kutató Centrum (Sovecon) is hasonló mennyiséget vár: 129,1 millió tonnát, amiből a búza részesedése 83,4 millió tonna lehet. Szerintük is jó az őszi kalászsosok állapota a legfontosabb termőkörzetekben. Az agrárpiaci konjunktúrakutató intézet (IKAR) viszont csak 125,2 millió tonnás terméssel számol, ami ugyan növekedés az előző prognózisukhoz képest, de elmarad a többiek optimsta becslése mögött. Itt csak 79,5 millió tonnás búzamennyiséggel számolnak.

A legpesszimistábbak az orosz logisztikusok. A Rusagrotrans szerint csak 124 millió tonnával lehet kalkulálni idén az országban, és ebből 79 millió tonnát tesz majd ki a búza mennyisége. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) adatai szerint még ez a eredmény is jelentős javulás lenne a tavalyi terméshez képest, hiszen 2018-ban mindössze 107,4 millió tonna gabonafélét hordtak a raktárakba Oroszországban, ebből a búza 71,7 millió tonnával részesült.

Ezekhez a számokhoz mérten az oroszok most a teljes gabonatermést 16-20 százalékkal, a búzáét 10-14 százalékkal teszik magasabbra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu