Rossz hír a magyar gazdáknak: nincs megállás a betakarítások után se

agrarszektor.hu
A rovarölő szeres csávázás hatásának elmúltával egyre aktívabbak a repce kártevői és a bagolylepkék, de a gyomnövények is elkezdtek megjelenni. A szárazság hatására a talajlakó kártevők a mélyebb rétegekbe húzódtak, figyelmeztet növényvédelmi jelentésében Dr. Aponyi Lajos.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szeptember utolsó hetében is csendes, nyugodt, kora őszi időjárás volt, jelentősebb mennyiségű csapadék is csak az ország déli tájegységeiben esett. Ez nem zavarta a maradék napraforgó és a kukorica betakarítását, a hónap végén már csak a kukoricát aratták. Az őszi talajmunkák jó minőségű végzéséhez szükség lenne egy országos kiterjedésű, nagyobb esőre.

Az őszi káposztarepcén általában csak 2-4 valódi levél található, de sok vetésben még csak sziklevelesek a növények, mellettük azonban már találhatók 6-leveles állományok is, áll a magyarnovenyorvos.hu oldalon található növényvédelmi jelentésben. A zöldítés céljából vetett keresztesvirágú területeken továbbra is súlyos kártételeket okoz a repcedarázs álhernyója, valamint a repce- és földibolhák tömege. Ezek a kártevők mostanra már az elvetett és kikelt repcevetésekben is elkezdtek pusztítani. Az őszi káposztarepce táblaszegélyekben most mintegy 5% körüli bolharágás figyelhető meg, de a kártétel folyamatosan terjed a vetések belseje felé, amennyiben elmarad a védekezés.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A rovarölő szeres csávázás védőhatása már a múlté, ezért folyamatosan figyelni kell a kártevő terjedését. A repceállományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs-álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött. A kikelt repcén a kedvező időjárás hatására már megjelentek az első szárnyas levéltetű egyedek is, így hamarosan megkezdődik a kolóniák kialakulása is. A repcével együtt elkezdtek kikelni a melegkedvelő, egyéves kétszikű gyomnövények is, főként a libatop, a disznóparéj fajok és a csattanó maszlag. Az áttelelő gyomnövények közül nagyobb tömegben a mezei tarsókát figyelték meg a növényorvosok.

Jelentősebb mennyiségben már csak a felkiáltójeles- és a gamma-bagolylepkék figyelhetőek meg, a gyapottok-bagolylepkék és kukoricamolyok száma nagyban lecsökkent. Az idei jelentős kukoricamolyfertőzést az jelzi, hogy ahol az utóbbi napokban erősebb szelek voltak, ott komoly mértékű szártörés látható. A komolyabb esőzés elmaradása miatt a csőfuzáriózis fertőzés mértéke eddig csupán néhány százalékos, a jó ütemű betakarítással remélhetőleg elenyésző lesz a nagyobb arányú penészes kukoricacső.

Az őszi vetésű kalászosgabona-területeken nincs értelme most elvégezni a talajlakó kártevő felvételezést, mert a kiszáradt talajban a drótférgek és pajorok lehúzódtak a nedvesebb talajrétegekbe. Emiatt egy most elvégzett felvételezés torz képet mutatna a fertőzöttség valódi nagyságáról. Az őszi szárazság miatt ugyanez a helyzet a gabonafutrinka lárvája, a csócsárló fertőzöttségével is, de ez a kártevő még később, a következő esők után is képes lerakni tojásait. Ezért figyelni kell a kelő kalászos állományokat, főként a bi- és monokultúrás termesztésben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?