2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Növény

Súlyos munkaerő problémákkal küzd a lengyel bogyósgyümölcs-ágazat

A magyar kertészeti ágazathoz hasonlóan a lengyel bogyósgyümölcs-ágazatnak is komoly munkaügyi kérdésekkel kell foglalkoznia, mivel az ukrán munkaerő jelenleg nem tud beutazni Lengyelországba. Néhány vállalatnak teljes mértékben le kellett állítania a termelését. Ugyanakkor az áfonya az időjárástól is szenvedett az idén, ami aszály és többszöri fagy formájában érte a gyümölcsösöket Lengyelországban.
 
 

A küszöbön álló bogyósgyümölcs-idény kapcsán Lengyelország továbbra is foglalkozik a járványügyi korlátozásokkal - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Emilia Lewandowska, a Fruit-Group lengyel alma- és bogyósgyümölcs-exportőr iroda vezetője szerint súlyos következményekkel járhat a rendelkezésre álló munkaerőhiány a számukra. 

Nagy problémákra számítunk a munkaerőpiacon. Az ukrán idénymunkások jelenleg nem utazhatnak Lengyelországba, mivel a kormány körülbelül egy hónapig felfüggesztette a vízumkérelmi eljárásokat. Arra számítunk, hogy ez a kérdés lesz a legnagyobb kihívás a bogyós gyümölcsök szezonjának indulásakor. Néhány gépgyártónak be is kellett zárnia, mert hiányoznak alkatrészek, vagy a sérült alkatrészeket jelenleg nem tudják cserélni vagy megjavítani

 – mondta.

A Fruit-Group csak a közelmúltban építette ki a bogyósgyümölcs-üzletágat, ami kezdetben nagy kihívást jelentett számukra. Az iroda vezetője kiemelte, hogy elsősorban az alma exportjára koncentrálnak, de a bogyósgyümölcsökkel bővülnek. A szamóca szürete már elkezdődött ebben a szezonban, de mivel még csak a kezdeti időszakban vannak, a gyümölcsösökben egyelőre nincs szükségük sok munkavállalóra. Júniusban jelentősen többre lesz szükség, ami aggodalomra ad okot az utazási korlátozások miatt. A fekete áfonya június második hetében indul, és akkor még nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük. Régóta foglalkoznak az aszállyal, az első valamire való eső csak a múlt héten volt. Ugyanakkor áprilisban többszöri fagyot kellett elviselniük – jegyezte meg.

Lewandowska szerint a hiányzó ukrán munkaerő cseréje nem lesz könnyű. Hangsúlyozta, a gyümölcsösökben végzett munka meglehetősen nehéz, tehát nem mindenki lenne hajlandó rá. 

Hallottuk, hogy máshol, például az iparban eddig dolgozott munkavállalók alternatív munkalehetőséget találhatnak a friss termékek piacán. De nem tudom, hogy ezek a lehetőségek reálisak-e. Az egyik, amit a járványhelyzet bebizonyított, hogy mindig lesz kereslet a friss termékekre. A cégeknek új működési módot kellett megtalálniuk, amelynek eredményeként logisztikai problémák merültek fel. De most, hogy minden kissé rendeződött, a szállítás ismét lehetséges. Ki tudja, mit hoz a jövő, ám ez a világ egyik legbiztonságosabb iparága

 – foglalta össze.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu