2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Növény

Szotyiözön Romániában

Romániában az utóbbi öt évben folyamatosan nő az olajos növények vetésterülete, amely tavaly már elérte az összes szántóföldi terület egyharmadát. Különösen a szója és a repce területe ugrott meg: öt év alatt megduplázódtak. Ezzel együtt még mindig a napraforgó tenyészterülete a legnagyobb, az olajosokon belül 55 százalékos részarányban birtokolja a földet: több mint egymillió hektárt foglal el.
 
 

A 2018/19-es gazdasági évben az olajos magvúak további 6 százalékkal növelik területi kiterjedésüket Romániában, elsősorban a nagy repcevetési kedvnek köszönhetően. Idén ez a kultúra már 750 ezer hektáron (!) tenyészett az országban - ez hozzávetőleg a mi napraforgó-területünkkel egyezik meg. Az idei termés 1,65 millió tonnára rúgott, a rossz időjárási körülmények miatt 13 százalékkal maradt el a tavalyitól. A termésből 1,3 millió tonna repcemag kerülhet exportra. A román átlaghozam 2,2 tonnára tehető hektáronként, ami jóval elmarad a magyarországi 3 tonna körüli átlagtól.

A napraforgó tenyészterülete az utóbbi években már csak kissé emelkedett, elérve az 1,1 millió hektárt. Betakarítása már javában zajlik, az össztermés 2,4 millió tonnának ígérkezik a legutolsó becslések alapján (szintén gyengébb az előző évinél), amiből szűk másfél millió tonna külpiacokon találhat vevőre. Az átlaghozam ebben az esetben is 2,2 tonna, szintén jóval alatta marad a Magyarországon jellemző 2,8 tonna körüli átlagnak.

Meddig növelhető még a termőterülete?

A szója a gáláns uniós támogatás ellenére továbbra is kiskultúra maradt Romániában. Az itteni 150 ezer hektár így is mintegy két és félszerese a magyarországi tenyészterületnek. A szójavetési kedv a szigorúbb uniós előírásoknak köszönhetően (vegyszerhasználati korlátozás) 12 százalékkal csökkent. A magyarországi területcsökkenés mértéke a 2017-es évhez viszonyítva eléri a 20 százalékot is. Az idei román szójatermés hektáronként 2 tonnás hozammal kalkulálva 300 ezer tonnának ígérkezik az előzetes becslések alapján - ez megfelel a Magyarországon várható átlaghozamnak. A termés kétharmadát, akárcsak mi, exportálják Németország, Ausztria és Olaszország irányába.

Keleti szomszédunkban a három olajos magvú kultúra mindent összevetve 10 százalékkal kevesebb alapanyagot szolgáltat idén a feldolgozóipar és a kereskedelem részére. A hozamok növekedése a szűk vetésforgó és az ehhez képest gyenge növényegészségügyi kontroll miatt nem várható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu