Tény, ami tény: nemcsak napraforgóból hasított Magyarország idén

agrarszektor.hu
Az Európai Unió termés-előrejelző rendszere, a MARS szerint hazánk uniós szinten is kiváló eredményekkel büszkélkedhet napraforgóból és szójából, de a többi őszi betakarítású kultúrában sincs okunk szégyenkezni, ha az azonos klimatikus adottságú országok eredményeit vesszük sorra. Az őszi vetés sorsát illetően már kicsit aggasztóbb a helyzet - és nemcsak nálunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Míg Európa észak-nyugati területein heves esőzések nehezítették az őszi betakarítást és vetést, addig Franciaország, Németország, Szlovénia, Románia, Magyarország, Bulgária és Spanyolország egyes területein a nagy szárazság késlette az őszi vetést. Ezekben a régiókban a repce vetése nem sikerült a tervezett területnagyságon, a búza ugyan földbe került, de a kelése nagyon heterogén, ami növényvédelmi problémákat vethet fel - írja októberi összegfoglaló jelentésében Európa termésbecslő rendszere, a MARS.

Forrás: MTI/Varga György

Magyarországgal kapcsolatban kiemeli a jelentés, hogy október végéig leginkább az ország észak-nyugati régiója szenvedett csapadékhiánytól, itt a sokéves átlagnál 30-60 százalékkal kevesebbet eső hullott. Azóta mindenütt vízzel telítődött a talaj felső rétege, az éves hiány mértéke most az ország dél-keleti sávjában a legnagyobb (50-60 mm) az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint. Mivel a repcét döntően a nyugati országrészben termesztik, a novemberig tartó csapadékhiány minden bizonnyal hatással lesz a jövő évi termésre.

Az idei őszi betakarítás azonban várakozáson felüli eredményeket hozott. A kukorica európai átlaghoza a MARS szerint 7,6 t/ha, ami csak 0,6 százalékkal alacsonyabbb az ötéves átlagnál. Ezzel szemben Magyarországon csaknem 8 tonnás átlaghozamot értünk el, ami bő 6 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot. A legnagyobb pluszt Románia könyvelhette el, ahol az ötéves átlagot 21 százalékkal múlta felül a hektáronkénti átlagtermés, ám az így is csak 6,25 t/ha lett. Ukrajnában a 7,3 tonnás átlag a MARS számításai szerint 14 százalékkal haladja meg az ötéves átlagot, szójából pedig 16 százalékkal múlták azt felül (2,5 t/ha).

A kukoricán túl a többi őszi betakarítású kultúrából is szépen teljesített az ország, vagy átlagos vagy átlag feletti eredménnyel zártuk az évet. Az átlaghozamot tekintve napraforgóból messze Európa élén járunk, de szójából is megosztott első helyet birtoklunk Ausztriával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?