Tényleg olyan rossz a GMO? Ezeknek a gyümölcsöknek biztosan az előnyére válik

agrarszektor.hu
A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök a mai napig megosztó témának számítanak. Az így előállított növényeknek azonban rengeteg előnye van, nem csak a fogyasztók, de a termesztők számára is. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek megjelenése is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Megoszlanak a vélemények a genetikailag módosított termékekkel kapcsolatban, sokan teljesen elutasítják őket, vannak azonban akik látják az előnyeit is. Magyarországon jelenleg tiltott a GMO-s növények termesztése, az Európai Unió országaiban ugyanakkor mindenki maga rendelkezhet arról, hogy engedélyezi-e a termesztésüket. A genetikailag módosított gyümölcsök és zöldségek létrehozásának a célja általában egy bizonyos betegséggel szembeni ellenállás kifejlesztése, vagy egy új íz létrehozása. Elkészült az ötös lista azokról a népszerű zöldségekről és gyümölcsökről, amelyek genetikai módosítása több hasznos tulajdonságot is eredményezett.  

Paradicsom

A közelmúltban robbant a hír, miszerint brazíl tudósok csípős paradicsom előállítását tervezik. A paradicsomban szintén jelen vannak a chili erejét is adó kapszacin előállításához szükséges genetikai információk, itt ugyanakkor alvó állapotban találhatóak meg. Létezik azonban egy olyan génmódosítási technológia, amellyel be lehetne őket kapcsolni, és így aktívvá válhatnának a paradicsomban is. Ez azért lenne hasznos, mert a chilivel ellentétben, a paradicsomot sokkal könnyebb termeszteni, ugyanakkor gasztronómiai szempontból is számos előnye lenne.

Banán

A genetikailag módosított banánok ellenállóak lehetnek a fuzáriumos hervadás néven ismert betegség ellen, amely komoly pusztítást okoz nem csak a banán ültetvényeken, de számos más zöldség és gyümölcs faj esetén is. A kutatók ezért igyekeznek különböző génmódosítási technológiákkal a betegségre ellenálló gyümölcsöket létrehozni.

Szamóca

Édesebb, őszibarack ízű szamóca előállításán dolgoznak amerikai kutatók úgynevezett CRISPR technológia segítségével. A 2018-as Európai Uniós bírósági ítélet miatt azonban a CRISPR-szerkesztett élelmiszerekre is az rendelet vonatkozik, amely korlátozza a géntechnológiával módosított növények ültetését és értékesítését. 

Alma

Az úgynevezett "Arctic apple" olyan alma, amely felvágás után, nem barnul be, így nagy előnye, hogy használatával jelentősen csökkenthető az élelmiszer-pazarlás. A genetikailag módosított fajta jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el, a golden, a fuji és a gala típusok kaphatók ilyen változatban. Ugyanakkor ha Európában is jóváhagyják majd őket, akkor genetikailag módosított termékként kell majd megjelölni.

Papaja

Egy kutató 1992-ben létrehozta az úgynevezett "Rainbow papaya"-t, amely képes megvédeni önmagát a papaja gyűrűs foltbetegsége ellen. A különleges fajta úgy teszi magát ellenállóvá a betegség ellen, hogy a saját genetikai kódjába illeszti be a vírus génjét. Az új fajta létrehozása azért is számított nagy áttörésnek, mert a foltbetegség mindig komoly károkat okoz a papaja ültetvényeken.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?