Horribilis pénzeket adnak a szarvasgombáért

agrarszektor.hu
Több mint 23 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 850 grammos fehér szarvasgomba egy közelmúltbeli olaszországi aukción. Az elmúlt néhány év aszályos időszakai miatt jelentősen nőttek a szarvasgombaárak, és egyre nehezebb jó minőségű szarvasgombákat találni. Emiatt az idei árak már minden rekordot megdöntöttek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az olaszországi Alba kisváros idei szarvasgomba aukcióján 75 ezer eurót, azaz több mint 23 millió forintot fizettet egy 850 grammos szarvasgombáért egy hongkongi vásárló. A Piemontban található település Olaszország "szarvasgomba fővárosaként" ismert, ahol minden évben szarvasgomba vásárt rendeznek, ez utóbbi csúcspontját pedig az árverés jelenti.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

Idén élő műholdas kapcsolattal Hongkongban és Dubaiban is követhették a szarvasgomba-rajongók az aukciót. A közelmúltban megrendezett vásáron pedig mintegy 100 ezer látogató vett részt a világ minden tájáról. Vannak, akik szarvasgombát vásárolni, vagy eladni jönnek, de olyan is akad, aki csak szemrevételezni szeretné az ízletes gombákat - írja a reuters.com.

Ugyanakkor az elmúlt évek aszályos időjárása, illetve az éghajlatváltozásnak tulajdonított heves viharok jelentősen csökkentették a szarvasgomba-termést az olasz régióban.
Az elmúlt 25 évben a szarvasgomba-termés 30 százalékkal csökkent, egyes helyeken pedig teljesen el is tűnt. Ennek legfőbb oka, hogy az olasz mezőgazdasági területek majdnem kétharmadát hosszú ideig tartó szárazság sújtotta. A szarvasgomba korlátozott elérhetősége jelentősen növelte az árakat, amelyek ebben az évben elérték a valaha volt legmagasabb szintet: egy kilogramm szarvasgomba átlagosan 6000 euróba, azaz 1,8 millió forintba kerül.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?