Tényleg túladagolják a vegyszereket? - Ijesztő szokások a hobbikertekben

agrarszektor.hu
Brutális hatású növényvédő szereket használnak sokak szerint a hobbi- és kiskertészetekben, ami komoly kockázatot jelenthet fogyasztói szempontból. Egy növényorvosi kamarai felmérésből kiderül, hogy gyakori az előírások be nem tartása és a vegyszerek túladagolása, ezért a háztáji forrásból, termelői piacon és út szélén vásárolt termények kevésbé szakszerű kezelést kapnak. A kertbarátok érdekképviselete viszont cáfolja az ijesztően sötét képet festő tanulmányt, mert a szervezet szerint tagjaik megfelelő képzést kapnak, és megbízható termékeket tesznek a fogyasztók asztalára.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komoly hiányosságokat állapított meg a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közelmúltbeli felmérése a hobbi- és kiskertészetek növényvédőszer-felhasználásával kapcsolatban. A legfontosabb problémát az előírások be nem tartása, a túladagolás, illetve a nem megfelelő módon történő kihordás okozhatja a szakmai képviselet szerint. Amennyiben szakszerűtlen permetezés miatt nem fejtheti ki a hatását egy szer, és újbóli kezelést végez a gazda, majd a kezelés után előírt türelmi időt meg sem várva viszi értékesítésre terményeit, akkor halmozottan károsító hatást érhet el a fogyasztónál - figyelmeztetett közleményben a szervezet.

A kertbarát egyesületek, gazdálkodói szervezetek, profi és hobbikertészek körében vizsgálódó szakmai kérdőívet a saját adatbázisára támaszkodva indította útjára a kamara. Az eredmények kiértékelése azt támasztotta alá, hogy pánikra ugyan nincs ok, de mindenképpen ráfér a szakmára a tájékozódás, a fiatalítás, és a tévhitekkel szemben a hiteles információforrások követése.

A felmérés egyik legkritikusabb kérdése az volt, hogy két-háromszoros adagolás-túllépés is belefér-e a termesztőknek a növényvédő szereknél. Itt a válaszadók átlaga - egy 0 és 5 közötti skálán - 1,26-ra jött ki. A túladagolást viszont csak a válaszadók fele utasítja el kategorikusan, míg az ötöde kisebb-nagyobb mértékben egyetért vele. A szakmai képviselet ebből azt a következtetést vonta le, hogy a hobbi céllal termesztők sokkal kevésbé precízek és szabálykövetők az adagolás és türelmi idők tekintetében, mint a profi gazdálkodók, vagy a kereset-kiegészítési céllal piacra járó kistermelők.

A kamarai eredmények szerint a háztáji forrásból, termelői piacon, vagy út szélén vásárolt termények kevésbé szakszerű kezelést kapnak, mint a nagyobb volumenben termelőknél. Javaslatuk szerint a hobbikertészek tevékenysége során csökkentené a rizikót a biológiai készítmények elterjedtebb alkalmazása.

A felmérés feketén-fehéren cáfolja azt az általános meggyőződést, hogy aki a magának termelt mennyiségből értékesít, az bizonyára semmilyen növényvédő szert nem használ, így tökéletesen egészséges terményt garantál. Úgy tűnik, inkább a termelői piacokhoz, házi értékesítéshez szkeptikusan viszonyulóknak van igazuk, akik azt vallják, hogy akinek néhány parcella földből kell megélnie, az a kiszolgáltatottság miatt nem lesz rest olcsó, de brutális hatású szerekhez nyúlni, ha éppen azt látja szükségesnek a terménye megóvása érdekében.

Sajnálatos, hogy nem vontak be minket a felmérésbe, mert a mi tapasztalataink teljesen eltérőek - mondta az agrárszektor.hu-nak Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke. A Kertszövetség minden megyében jelen van, de a kertbarátok részéről hivatalos jelzés nem futott be hozzájuk semmiféle problémáról. Zavaró az is, hogy nem hangzott el, milyen körben végezték el a felmérést, kik voltak a válaszadók. Elsősorban azoknál fordulhatnak elő gondok, akik nem tartoznak kertbarát körhöz vagy gazdakörhöz - tette hozzá az elnök.

Szent-Miklóssy Ferenc tájékoztatása szerint rendszeresen tartanak növényvédelmi előadásokat, és ezeken felhívják a termelők figyelmét arra, hogy olvassák el a használati utasítást, időben kezdjék el a védekezést, illetve részletesen elmagyarázzák nekik, hogyan használják szakszerűen a szereket. Sokan pontos munkaterveket készítenek, hogy az év adott szakában milyen műveleteket végeznek el, és ezekhez kapcsolódóan hangzanak el az előadások is.

Aki piacra szállít, annak jól felfogott érdeke, hogy betartsa az előírásokat - emelte ki az elnök. Egyébként is, kizárólag akkor tud árusítani, ha kiváltja az őstermelői igazolványt, és magával viszi a permetezési naplót is, tehát szigorúan ellenőrzik a tevékenységét. A termelők egy 80 órás tanfolyam elvégzésével már a II-es forgalmi kategóriájú szert is meg tudják vásárolni, és a Kertszövetség tagjai közül sokan törekednek is erre.

Szent-Miklóssy Ferenc szerint a vevő és eladó közt fontos a bizalmi viszony. Ha egy vásárló bármi rosszat észlel, például vegyszerízt, akkor aligha megy még egyszer ahhoz a termelőhöz, így tehát az saját magát írja ki a piacról. Nem éri meg kockáztatni, ráadásul ők maguk is a saját termésüket fogyasztják, vagyis - mondta az elnök - aligha teszik kockára a családjuk egészségét bármiféle haszon reményében. A Kertszövetség tapasztalatai szerint egyébként külföldről több olyan áru érkezik be, amely nem feltétlenül felel meg a magyar szabályozásnak.

A kamara által javasolt biológiai készítményekkel az a baj Szent-Miklóssy Ferenc szerint, hogy viszonylag kevés áll belőlük rendelkezésre, illetve ezeknél még fokozottabb figyelmet követel a felhasználás. Nagyobb gondot jelent viszont számukra, hogy szűkítették a szabadon felhasználható szerek körét, és több készítmény is vitathatóan került bele a II-es kategóriába, megnehezítve a hozzájutást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?