2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Növénytermesztés

Tesztelték a kukoricákat: mit tudnak az egymással versengő hibridek?

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete. A kilenc kísérleti hely átlagtermés-eredményei között jelentős eltérések voltak, amelyek nagyrészt a 2017-es időjárásnak köszönhetők.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg 2017-ben a GOSZ és a VSZT a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket, amelyeket az ország kilenc pontjára terjesztettek ki. A helyszínek között voltak a hagyományosan nagy kukoricatermő vidékek, például Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár és Tordas környéke, illetve a dél-alföldi Székkutas. Az idei évben a kísérleti helyek átlagtermés-eredményei közötti nagy eltérések jól mutatják, hogyan hatnak régiónként az időjárási és a termőhelyi körülmények - közölte Polgár Gábor, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az idén a FAO 300-as, 400-as és 500-as éréscsoportba tartozó hibrideket vizsgálták, amelyeket a vetés előtt közjegyző jelenlétében kódoltak. Az előző évek gyakorlatával szakítva a FAO 500-as éréscsoportba sorolt hibrideket az összes helyszínen elvetették. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította.

A fajtakiválasztás egyik szempontja volt, hogy a 2017-ben újonnan regisztrált, piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtsék a versenyesélyt - mondta az ügyvezető igazgató. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu