2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Piac

100 ezer forint alatt lesz a repce tonnánkénti ára

Lassan mindenütt elvirágzik a repce, a terméskilátások pedig közepesnek ígérkeznek Magyarországon. Az Európai Unió egészét tekintve idén több repce kerülhet a raktárakba, mint tavaly, miközben a dízelmotorokkal szembeni ellenérzések a bioüzemanyag potenciális piacát is szűkítik.
 
 

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése május elején 350 euró/tonnára (110 ezer Ft/t) emelkedett a párizsi árutőzsdén, de ez még mindig nyomottnak számít. Hazai piacra értelmezve nem éri el a 95 ezer forintos alapárat sem.  A magyarországi fizikai piacon minimális volt a termény forgalma az AKI adatai szerint, az ótermést tonnánként 108 ezer forintért vásárolták fel a kereskedők a telephelyeken. A repce és a napraforgó ára kéz a kézben jár, az utóbbiból szintén jól ellátott a piac. Ha az ótermés most 91 ezer forintot ér, akkor ez nem túl jó előjel - de szerencsére szeptemberig még fordulhat a piac.


Bidló Gábor, a Prudens Ceres Kft. gabonapiaci szakértője arra figyelmeztet, hogy betakarítás idejére Párizsban 340 euróra is eshet a repce tonnánkénti ára, a gyérebb külpiaci érdeklődés miatt pedig kevesebb repce kerül majd ki az országból júliustól.

"Ez azért fontos, mert így rekordtermés híján is relatív túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon"

- mutatott rá a szakmeber már áprilisban a cég által szervezett terménypiaci továbbképzésen, amelyet kifejezetten a gazdáknak szerveztek. A kanadai repce (canola) jegyzésének emelkedése is megállt, és olyan technikai helyzetben van, ahonnan könnyen lefelé fordulhatnak az árak - teszi hozzá.

„Ugyanakkor a többi olajosmag terméskilátásai rosszabbak. Például Argentínában a La Niña időjárási jelenség miatt a szokásosnál nagyobb területen vetettek a gazdák rövid tenyészidejű szójababot, ennek pedig terméscsökkenés lesz a vége - hívta fel a figyelmet a Prudens Ceres rendezvényén Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet gabonapiaci elemzője. A világ legnagyobb szójadaraexportőre akár 10-15 százalékkal kevesebb darát exportálhat a folyó szezonban. Az USDA előrejelzése szerint világszinten 4-5 százalékkal lehet kisebb a szójatermés az egy évvel korábbinál. A napraforgóból kevésbé romlott a kínálat, de Európa számára lényeges, hogy Ukrajnában 2 millió tonnával kevesebbet takarítottak be ebből az olajosmagból.” Bidló Gábor a kőolaj drágulásában is lát olyan általános áremelő hatást, ami előbb-utóbb meg kell hogy jelenjen a terménypiacon is.


Az agrárszektor.hu kalkulációja szerint pillanatnyilag úgy fest, hogy 2,5 tonnás átlaghozam mellett a repce idén nullszaldós lehet, míg a búzával minden esélye megvan a gazdáknak a nyereséges szezonzárásra.

A betakarításkori 47 ezer forintos tonnánkénti árszint 6 tonnás termés mellett mintegy 60 ezer forintos pluszt hozhat a konyhára hektáronként. Az árpa pedig már 5 tonnás hozamok mellett is biztosíthatja ezt a nyereségszintet. Bidló Gábor az olasz piac szívóerejével indokolja a takarmányárpa kiváló értékesítési árát.

A legjobbnak azonban továbbra is a kukorica piaca ígérkezik, elsősorban a 2,6 millió tonnásra duzzadt hazai feldolgozókapacitás miatt. A magyar etanolipart nem fenyegeti egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodás sem az USA-val - vélekedik Bidló Gábor -, mivel a bioüzemanyag ekkor is megállna a nyugat-európai gyárakban, nem jutna el idáig. Az agrárszektor.hu számítása szerint egy közepesen jó, 7 tonnás átlaghozammal ez lehet az idei év legsikeresebb kultúrája: átlagos ráfordításszint mellett csaknem 90 ezer forintot fialhat hektáronként. Az október azonban még nagyon messze van, és az idei szezon elkeserítően száraz időjárással indult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu