A bioetanol a fenntartható fejlődés motorja lehet

agrarszektor.hu
Egyre több bioetanol üzem épül Magyarországon, amelyek létesítésének egyik legfőbb célja a fenntartható alapanyagokra épülő hazai gazdaság növelése. A Dunaföldváron működő Pannonia Ethanol napjainkra Kelet-Közép Európa legnagyobb bioetanol-előállítója lett. A magasabb feldolgozottsági szintű termékek előállításának egyik eszköze a bioetanol termelés, amelyre Brüsszelben is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a mezőgazdaságban a versenyképesség záloga a feldolgozott termékek arányának növelése, vagyis annak az előtérbe helyezése, hogy ne a nyersanyagot, hanem a magasan feldolgozott termékeket exportálja a magyar gazdaság. A mezőgazdaság folyamatosan reagál a változásokra, és a gazdák mérlegelik piaci helyzetüket. Fontos a helyi gazdaságok fejlesztése, ebben egy bioetanol gyár jó lehetőséget nyújthat, csökkenti a beruházás kockázatát és a mezőgazdaság stabilitásában is fontos szerepe van - mondta Szabó Zoltán a Magyar Bioetanol Szövetség alelnöke a Magyar Tudományos Akadémián Fenntartható vidéki reneszánsz címmel rendezett konferencián.

A takarmánykukoricát, amelynek termesztése jelentős Magyarországon, helyben dolgozzák fel, ebből állati takarmányt gyártanak, amivel kiválthatják a még mindig népszerű szóját, ezen kívül bioetanolt és kukoricaolajat is előállítanak. Az üzemek létesítése nemcsak a termékelőállítás szempontjából fontos, hanem a hátrányos helyzetű térségek növekedése és a vidék felzárkózása miatt is. Nem elhanyagolható, hogy a bioetanol-előállítás klíma- és éghajlatvédelmi szempontból is fontos, de kiugrás lehet a magyar gazdaság számára.

A Pannonia Ethanol biofinomítója 2012-ben kezdte meg működését Dunaföldváron. Az üzem a takarmánykukoricát dolgozza fel, ehhez a környékbeli gazdálkodók évente több mint egy millió tonna kukoricával látják el a biofinomítót, amelyből 325 ezer tonna állati takarmány, 450 millió liter bioetanol és 10 ezer tonna kukoricaolaj készül.

Csökkent az elvándorlás a térségből
A Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatócsoportja tanulmányt készített. A kutatás a Pannonia Ethanol biofinomító üzem példáján keresztül mutatja be, mekkora fellendülést jelent egy vidéki város életében egy ekkora üzem. Hódos Ferenc, a Pannonia Ethanol stratégiai igazgatója szerint a dunaföldvári beruházással csökkent az elvándorlás a térségből. Háromszorosára nőtt a település adóerő-képessége, illetve a gyárban tapasztalható átlagos bérszínvonal kétszerese az országos átlagénak.

Az Agro-Sükösd Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. együttműködést kötött a Pannonia Ethanollal, így stabilizálta kukoricafelvásárlási árait - mondta Rózsi József, a cég ügyvezető igazgatója. Emellett a mezőgazdasági társaság növelte nyereségét, illetve csökkentette működési és beruházási kockázatait.

A gyárak az előállított bioetanol nagy részét exportálják - mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Magyarország - Franciaország után - az Európai Unió második legnagyobb nettó exportőre etanolból 2012 óta. A hazai bioetanol-export értéke 2016-ra már elérte a 296 millió eurót.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03