2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Piac

A világ szélenergia nagyhatalmánál is hálózati gondok vannak

Kína rendelkezik a világ legnagyobb szélenergia-kapacitásával, miután 2010-ben 62 százalékkal, vagyis 16 gigawattal növelte meglévő kapacitásait – adta hírül a kínai Xinhua hírügynökség.
 
 

Az ország teljes szélenergia kapacitása 2010 végére elérte a 41,8 GW-ot – a Kínai Megújuló Energiaipari Szövetség adatai szerint. Nem sokkal Kína után következik az Egyesült Államok, ahol tavaly 5 gigawattal, 40,2 GW-ra nőtt a kapacitás a Global Wind Energy Council szerint.

A kínai hivatal adataiból az nem derül ki, hogy a teljes kapacitás mekkora hányadát sikerült már az áramszolgáltatók hálózatába kapcsolni. A legfrissebb adatok 2010. augusztusiak, akkor 22,94 GW-ot tápláltak be a hálózatokba.

Egyes kínai szélerőművek nem is képesek teljes kapacitással üzemelni, ugyanis a villamos energia hálózatok nem tudják már kezelni az egyre nagyobb számú, szakaszos energiaforrást. Akadtak olyan turbinák, melyek napokig üzemen kívül álltak, mert nem tudtak hálózatra csatlakozni.

Kína azt tervezi, hogy 2015-ig 90 GW-nyi szélenergia betáplálására teszi alkalmassá villamos energia hálózatát.

Idén több szélenergia projektet terveznek befejezni: a Jiuquan erőmű 2. fázisaként 5 GW-tal, a Hami projekt keretében 2 GW-tal, a Kailu projekt Mongólia belsejében 1,5 GW-tal növelné 2011-ben a kapacitásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu