2021. március 5. péntek Adorján, Adrián

Hírek - Piac

Az oroszok a valaha mért második legnagyobb búzatermésre készülnek

Az 2019/20-as gazdasági évben ismét több búza terem a világban, a globális termés az USDA szerint 777 millió tonna lesz. Az Európai Unióban, Oroszországban és Ukrajnában is több kenyérgabonát arathatnak idén. A fogyasztás is nőni fog azonban, ahogy az alacsonyabb árnak köszönhetően a takarmányozási célú felhasználás is. A világ zárókészlete mégis emelkedni fog, ennek nagyjából a fele Kína raktáraiban - számol az USDA.
 
 

Az elmúlt hét évben - a tavalyit kivéve - mindegyikben meghaladta a világtermelés a felhasználást búzából. A tavalyi gyenge év után a világ meghatározó termelő és exportáló országainak mindegyikében emelkedni fog a kibocsátás.

Oroszországban a valaha elért második legnagyobb termésnek néznek elébe. A növekedés 7 százalékos a tavalyi évhez képest. Az átlaghozam ugyan még mindig csak 2,9 tonna/hektár, de mindez 26,5 millió hektárral beszorozva 77 millió tonnás termést eredményez. Az őszibúza az orosz termés mintegy háromnegyedét teszi ki, a többi tavaszi vetésű. A téli időjárás kiválóan alakult az őszibúza szempontjából, és a vetésterülete is csúcsra emelkedett. Míg az őszibúzát júliusban aratják, addig a tavaszit csak augusztus végén takarítják be.

Ukrajnában szintén rekordgyanús az idei termés, ezért komoly árumennyiségre van kilátás a fekete-tengeri kikötőkben. Ám a nagyobb termés miatt az európai búza is megőrzi versenyképessét a nemzetközi piacon. A takarmányozási célú felhasználás a világ számos régiójában növekszik, és bár a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, az öreg kontinens a világ kettes számú exportőre lehet az új gazdasági évben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu