2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Piac

Búzából idén a tavalyinál csak jobb termés lehet

A tavalyi év márciustól október végéig rendkívül száraz volt, különösen Európa észak-nyugati területein. A gabonafélék hozamai jóval az elvárható alatt alakultak. Mivel kicsi az esélye annak, hogy egy ilyen extrémnek mondható évjárat megismétlődik, nem meglepő, ha a tavalyinál jobb eredményeket várnak idén a francia elemzők. Egyetlen kalászos a kivétel, aki ezt vetett/vet, az már dörzsölheti is a markát.
 
 

A francia elemző cég, a Strategie Grains első becslései alapján az Európai Unió 2019. évi gabonatermése 311 millió tonna lehet, ami 11 százalékkal múlná felül az előző évit. Ebből a búza mennyisége 147 millió tonnát tehet ki aratáskor, ami 16 százalékkal lépné át a 2018. évi eredményt, egyúttal 2015 óta a legnagyobb termést hozná, amikor is 152 millió tonna mag került a raktárakba. A növekedés egyik oka mindenképpen a 9 százalékos területbővülésnek köszönhető, de a hektáronkénti hozamok terén is többet várnak az elemzők a tavalyinál.

Remélve, hogy az időjárás normalizálódik, az árpahozamokat is többre becsülik az elemzők a múlt évinél. Európa-szerte 61,5 tonna termésre számítanak, ami 10 százalékos pluszt jelent 2018-hoz képest. A kukorica várható mennyiségét  62,9 millió tonnára teszik - ez csak 4 százalékos többletet jelentene tavalyhoz képest. Rozsból 8,2 millió tonnára van kilátás, ami viszont nagy ugrás lenne: 29 százalékkal lépné túl a 2018. évi termésmennyiséget. A durumbúza ellenben egyedüli gabonaféleként kevesebb termést adhat idén: 5 százalékos terméscsökkenéssel 8,1 millió tonnára számítanak az elemzők.

Durum

Az idei gyenge hozamok miatt az EU búzaexportja a futó gazdasági évben 19 millióra tonnára eshet - ez másfél millió tonnás mínusz az előző évhez képest. A kisebb mennyiség ugyanis magas árakat hozott egész Európában, így az öreg kontinens terménye elvesztítette versenyképességét a Fekete-tengeri áruval szemben. Novemberben csökkent az orosz búza exportnyomása a piacon, így jelenleg jobbak e gabona értékesítési feltételei, mint néhány hónappal ezelőtt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben