2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Hírek - Piac

Egy óriási piac, ahová csak a lengyelek tehetik be a lábukat

Lengyelország 2012-ben kapott hozzáférést a kínai piachoz, de a 2016-ban Európát általánosan sújtó madárinfluenza idején ezt az országot is kitiltották a kelet-ázsiai óriás területéről. Most ismét ők az egyetlen európai tagállam, amelyik hozzáfér Ázsia legnagyobb piacához.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Hogy mennyire nehézkes a bejutás a kínai piacra, azt jól szemlélteti az is, hogy egy már meglévő kereskedelmi partnerüket is milyen lassan engedik vissza a területükre egy járvány kitörése után. Noha a lengyelek 2012 óta szállíthattak baromfit a kelet-ázsiai piacra, a 2016-ban kitört madárinfluenza hivatalosan elismert megszűnte után még csaknem egy évbe telt, mire az export lehetőségét újra megadták Európa legnagyobb szárnyas-előállítójának.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
Lengyelország az egyetlen európai ország, amelyik egyáltalán rendelkezik baromfibeszállítási engedéllyel Kínába, és a világon is mindössze négy ilyen ország található még.

A lengyelek egyébként nem estek kétségbe, amikor elvesztítették a kínai piacot. Legnagyobb ázsiai kereskedelmi partnerük ugyanis Hongkong, ahová a teljes Kínába szánt mennyiséget át tudták irányítani - ezen a kapun keresztül jutottak be a keleti kontinensre, áll az USDA legfrissebb összefoglalójában.


2018-ban a lengyel baromfitermelés három százalékkal bővülhet a 2017. évihez képest, a többletet Európán belül értékesítik. A termelés 81 százalékát a brojlercsirke és 14 százalékát a pulykahizalás teszi ki. Csak a baromfiszektor éves szinten 2 millió tonna dél-amerikai szójababot használ fel a hizlalás során. Kacsa- és pulykakibocsátásukat jórészt Nyugat-Európa (Németország) szívja fel, az egyéb szárnyasokból (brojler és pulyka) az öreg kontinens többi országába is bőven jut. 2017-ben a teljes exportmennyiség 87 százaléka Európán belül talált vevőre.

Idén a lengyel baromfiexport mennyisége átlépi az egy millió tonnát, a termelésük fele elhagyja az országot. A bővülés mértéke csak az év első felében elérte a 10 százalékot 2017-hez képest.

2019-ben az Európán kívüli értékesítési lehetőségek miatt további 3 százalékos expanzióra számítanak a lengyelek. Nemcsak Honkongban és Kínában bíznak, Ukrajna is fontos partnerük. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu