2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Piac

Egyedülálló hazánk cukorgyára: önellátó lehet!

Középtávon nem akar energiát vásárolni a kaposvári cukorgyár. Két-három éven belül várhatóan külső források bevonása nélkül, kizárólag mezőgazdasági- és feldolgozási melléktermékekből állítják elő az energiát – írja a Sonline.hu.
 
 

A biogáz lett a kaposvári cukorgyár védjegye, s alighanem ez jelentette a cég túlélését. Miközben 11 hazai üzemre lakat került, az egyedüliként fennmaradt somogyi cég világszínvonalú technológiát hozott létre. Cukorrépa-szeletből és törmelékből idén már ötödik éve állítanak elő az energiát. A világon egyedülálló módon az üzem önellátó lehet, az újabb tervek megvalósítása közel kétmilliárd forintba kerül.

Egy harmadik fermentort kívánunk majd építeni, amely csaknem egymilliárd forintba kerül. Ez újabb, nagyjából 25 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé - hangsúlyozta csütörtökön kaposvári sajtótájékoztatóján Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.


A beruházás tervezett költsége 800 millió forint. Ha az elképzelések valóra válnak, úgy a cukorgyártás lényegében nulla szén-dioxid kibocsátásúvá alakulhat át, miközben teljes egészében hazai erőforrásokra épít az üzem.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu