2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Piac

Egyedülálló hazánk cukorgyára: önellátó lehet!

Középtávon nem akar energiát vásárolni a kaposvári cukorgyár. Két-három éven belül várhatóan külső források bevonása nélkül, kizárólag mezőgazdasági- és feldolgozási melléktermékekből állítják elő az energiát – írja a Sonline.hu.
 
 

A biogáz lett a kaposvári cukorgyár védjegye, s alighanem ez jelentette a cég túlélését. Miközben 11 hazai üzemre lakat került, az egyedüliként fennmaradt somogyi cég világszínvonalú technológiát hozott létre. Cukorrépa-szeletből és törmelékből idén már ötödik éve állítanak elő az energiát. A világon egyedülálló módon az üzem önellátó lehet, az újabb tervek megvalósítása közel kétmilliárd forintba kerül.

Egy harmadik fermentort kívánunk majd építeni, amely csaknem egymilliárd forintba kerül. Ez újabb, nagyjából 25 százalékos energia-megtakarítást tesz lehetővé - hangsúlyozta csütörtökön kaposvári sajtótájékoztatóján Hájos László, a Magyar Cukor Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.


A beruházás tervezett költsége 800 millió forint. Ha az elképzelések valóra válnak, úgy a cukorgyártás lényegében nulla szén-dioxid kibocsátásúvá alakulhat át, miközben teljes egészében hazai erőforrásokra épít az üzem.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben