Ez fogja magasan tartani a cukor árát? Hamarosan répacukorból lesz a traktorgumi is

Agrárszektor
Miközben a Continental azon dolgozik, hogy gumipitypangból gyártson abroncsokat, a Michellin egy már félig kitaposott ösvényt jár végig: bioetanolt gyárt, majd ebből butadiént, végül szintetikus kaucsukot. Kiindulópontként többféle növényi alapanyag is szóba jöhet, a legalkalmasabb a cukorrépa.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Michellin gumigyár a jövőben a lehető legkörnyezetbarátabb módon szeretne abroncsokat gyártani, ezért indította el BioButterfly elnevezésű projektjét a francia IFP Energies nouvelles (IFPEN) kutatóintézettel, valamint az Axens 2012 vállalkozással. Előbbi az energiaipar, a közelekedés és a környezeti hatások terén tevékenykedik, utóbbi az olajfinomításban és a bioüzemanyagok terén mozog otthonosan. Már a jövő év végére megépülhet annak a  gyárnak a prototípusa, amelyik növényi alapanyagból előbb etanolt gyárt, majd butadiént állít elő - írja a topagarar.com. A butadién a szintetikus kaucsuk gyártásához szükséges, amit eddig egy sokkal környezetszennyezőbb bázisból, kőolajból állítottak elő. Az éves butadiénigény mintegy 12 millió tonna, és ennek 40 százalékát autógumi gyártására használja fel a Michellin.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kísérleti gyár a Michelin székhelyén, a bordeaux-i Bassensben kezd el üzemelni várhatóan 2020 végén. A projektbe 70 millió eurót invesztál a vállalat. A többéves laborteszt azt mutatja, hogy a kísérleti gyár éves szinten 20-30 tonnás termelési kapacitásra lesz képes. A cél az, hogy a termelést évi 100.000 tonna butadiénre tornázzák fel, amit az Axens hoz majd forgalomba.


Az etanolalapú butadiéngyártás többféle alapanyagból is történhet. Számos magas szénhidráttartalamú növény megfelelő rá a cukorrépától kezdve a burgonyán át a kukoricáig. Nyugat-Európában az előbbi két növény áll bőségesen rendelkezésre, míg Magyarországon leginkább a kukorica. A topagrar.com cikke nem szól arról, végülis mivel fog dolgozni a Michellin, de mivel cukorrépából lehet a leghatékonyabban etanolt termelni Európában, és ebből Franciaországban van a legtöbb, elég nyilvánvaló, hogy ismét egy újabb répacukorra alapozott üzem létesülhet az országban.

Mindennek hazánkban is érezhető hatása lehet, hiszen a cukorrépa ára a nyugati kínálathoz igazodik, ami pillanatnyilag túlságosan bőséges. Ahogy hazánkban stabilizálta a kukorica piacát az etanolgyártó kapacitások bővülése, úgy remélhető, hogy egy ilyen nagy teljesítményű etanolgyár is hatással lesz az alapanyag árára.

A Michellin szerint a gyár képes lesz ún. második generációs technológiában szántóföldi melléktermékekből is etanolt gyártani. Ez még nem túl rentábilis út, de az unió nagyon forszírozza. A beruházással a Michellin célja az volt, hogy hosszú távon csökkentse ökológiai lábnyomát, és a szintetikus kaucsuk gyártását szerves eredetű alapanyagokra helyezze - és persze tisztában van az unió szigorodó bioüzemanyag-gyártási elvárásaival is. A programot a francia Környezetzetvédelmi és Energiaügyi Ügynökség  is támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03