2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Piac

Ezek az országok profitálni fognak a búzaínségből

Európa a világ legnagyobb búzatermelője és exportőre, ezért - bár Ausztráliában vagy Ukrajnában is csökkent idén a termés - számára a legfájdalmasabb az idei száraz időjárás. Nemcsak 9 százalékkal kevesebb a piacra dobható termény, de az ára is csillagászati magasságokba kúszott - ez pedig a versenyképességét rontja a világpiacon - állapítja meg az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) gabonapiaci jelentésében.
 
 

Mivel a globális termés is gyengébb, mint tavaly volt, ezért nemcsak Európában, hanem gyakorlatilag mindenhol emelkedésnek indult  a gabona ára - noha nem azonos mértékben. Örülnek most az amerikai farmerek: a drága búzájuk az uniós gabonával szemben megfizethetővé vált. És ami még jobb a számukra: a búza áremelkedése magával húzta a kukorociáét is. Hiszen a takarmányozásból hiányzó búzamennyiséget kukoricából kell majd pótolniuk az állattartóknak. A két gabonaféle közötti árrés ugyan kinyílt, de a tengeri értéke tagadhatatlanul növekszik.

A búzamag fehérjetartalma is jelentős, ezért a kukorica nem képes teljes értékűen helyettesíteni a takarmányozásban, következésképpen a fehérjehordozók, elsősorban a szójadara drágulására is számítani kell.

Az európai búza idén nemcsak a kisebb exportálható mennyiség, hanem a magas ár miatt is kisebb tételekben fog eljutni az észak-afrikai, szubszaharai és dél-kelet ázsiai piacokra. Argentína, Oroszpország, Ukrajna és az Egyesült Államok azonban jó esélyekkel pályázhat ezeken a hagyományosan uniós célpiacokon, amit ki is fognak használni. A fekete-tengeri térségben pillatnyilag több mint 20 dollárral olcsóbb a búza, mint amit Európa kínálni tud. (Megjegyezzük: az unión belül vannak olyan országok, ahol nem esett számottevően a termés mennyisége, és viszonylag nagy az exportárualap - ilyen Magyarország. A magasabb árak előnyeit anélkül tudjuk élvezni, hogy mennyiségi mínuszaink lennének.)

Így áll pillanatnyilag a globális búzaárverseny az USDA szerint:

Forrás: USDA, Grain: World Market and Trade

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu