2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Hírek - Piac

Ezzel számolni kell: a negyedik ipari forradalomra készül Japán

Az agrártechnológia a japán gazdaság egyik húzóágazata lehet a következő években, miután az ország mezőgazdaságában jelentkező komoly kihívásokat csúcstechnológiával próbálják legyőzni az elektronikai ipar legendás vállalatai, valamint az elmúlt években elindított startupok. Negyedik ipari forradalomról beszélnek.
 
 

A negyedik ipari forradalom – így aposztrofálja a Japan Today a japán agráriumban bekövetkező átalakulást, amiről az októberben Tokióban tartott Agri World konferencia kapcsán számol be a lap. Az ázsiai országban a demográfiai és szociális változások komoly kihívások elé állítják a mezőgazdaságot; az öregedő társadalomban egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány, miközben a fogyasztás az átlagéletkor emelkedésével folyamatosan nő.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Míg egy évtizeddel ezelőtt 2,2 millióan dolgoztak a mezőgazdaságban, addig ez a szám 2014-re 1,7 millióra csökkent, miközben húsz év alatt megduplázódott a megműveletlen földterület nagysága, ami a tavalyi évre elérte a 420 ezer hektárt. Tovább növeli a szektor sérülékenységét a rendkívül magas importfüggőség; jelenleg az elfogyasztott élelmiszer mintegy 60 százalékát adja ki a behozatal.
Tokió ambiciózus tervekkel néz szembe a krízissel, céljuk, hogy 2050-re 55 százalékkal emeljék a helyi termelést, 2020-ra pedig megtízszerezzék a mezőgazdasági termelés értékét. A kormány elsősorban a technológia által vezérelt professzionális mezőgazdasági vállalkozásokra számít ezen a téren. Az „agribusiness” jelenleg az ottani mezőgazdaság 50 százalékát teszi ki, a cél pedig az, hogy 2025-re az arány elérje a 80 százalékot. A hatékonyság növelésének fő eszköze a robotika, az automatizált termelés.

A Panasonic már bemutatta mezőgazdasági robotjait, amelyek képesek szín és forma alapján kiválasztani és begyűjteni az érett paradicsomot, majd a veteményben közlekedve a szállítóeszközökhöz vinni a termést. Hasonló termékeken dolgozik a Toshiba és a Sharp is. De beszállnak a versenybe a kisebb játékosok, például a GRA Inc. is. Ez a japán középvállalat kifejezetten az eper termesztésére specializált üvegház-automatizálási rendszereket fejleszt, amelyekkel sikeresen támasztották fel Mijagi prefektúra epertermesztő farmjait, amelyeket megsemmisített a 2011-es Tohoku földrengés. A legújabb fejlesztéseket a japán agrárszektor is megismerhette az Agri World kiállításon, amelyen huszonegy ország ezernyolcszáz kiállítója vett részt.

Forrás: blog.syngenta.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu