2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Piac

Folytatja a profiltisztítást a Cargill: felpörgetik a fehérjegyártást

Tovább folytatja a profiltisztítást a Cargill, ezúttal az állattenyésztéssel hagy fel, hogy a fehérjegyártásra koncentrálhasson. Nemrég a magyar piacot is megbolygatta, amikor az amerikai óriásvállalat megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában.
 
 

A Cargill eladja két utolsó állattartó telepét is az USA-ban. A Coloradóban és Kansasban található létesítmények a Green Plains etanolgyártó vállalat tulajdonába kerülnek 36,7 millió dollárért. A Magyarországon élelmiszer-alapanyagok előállításával,valamint különféle mezőgazdasági termékek feldolgozásával, elosztásával és kereskedelmével foglalkozó amerikai cég a jövőben a fehérje üzletág fejlesztésére kíván koncentrálni.

Az üzlet egyelőre a hatóságok jóváhagyására vár. A két szarvasmarha-telepen alkalmazott 90 dolgozó munkahelye ugyanakkor biztosan megmarad az összesen 155 ezres jószágállomány kiszolgálására. A jövőben így a Green Plains fogja alapanyaggal ellátni a Cargill két húsfeldolgozó üzemét.

Az eladó fél a felszabaduló tőkét a fehérjegyártásba forgatja vissza, az elmúlt két évben a Cargill máris mintegy 560 millió dollárt fordított erre a célra Észak-Amerikában.
A Cargill húsfeldolgozó üzeme Kansasban
Eltökéltek vagyunk, mi szeretnénk a legnagyobb fehérje-előállítóvá válni, amely biztonságos, felelősségteljes és fenntartható módon táplálja az emberiséget és a haszonállatokat, vagyis az egész bolygót

– jelentette ki John Keating, a Cargill Wichita-központú fehérje üzletágának elnöke. A fehérjekutatások terén a növényi források mellett a halak és rovarok alapanyagként való felhasználását is vizsgálják, akárcsak a szarvasmarha- és baromfi-tenyésztéssel való kapcsolódási lehetőségeket.

A Cargill 150 éve van jelen az agráriumban, és jelenleg 70 országban 150 ezer főt foglalkoztat. Az amerikai óriáscég tavaly május végéig teljesen megszüntette inputanyag-értékesítő tevékenységét Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is. Az ügy a Nitrogénműveket érintette legérzékenyebben, a Cargill ugyanis évente több mint 100 ezer tonna nitrogén-műtrágyájukat forgalmazta. A kivonulás országosan is káoszt okozott, hiszen a Cargillnek „brutális” mennyiségű készletei voltak, amely a legkülönfélébb árakon került a piacra.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu