Húzóágazatunkban pörög az eladás, az árak viszont lajhártempóban kúsznak

Agrárszektor
A 2017. évi madárinfluenza-járvány után gyorsan meglódult a termelés, ami átmenetileg felesleget termelt a piacon. Úgy tűnik, az ázsiai sertéspestis hatása csak a következő félév számaiban fog megmutatkozni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAIK AKI adatai szerint az idei év első 7 hónapjában 10 százalékkal több baromfihúst importáltunk, mint tavaly, eközben a kivitelünk csak 6 százalékkal emelkedett. A szaldónk tehát romlott, és nem csak mennyiségi oldalról. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a vg.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy értékben ennél is nagyobb veszteséget szenvedtünk el, az idei év eddig 9 százalékkal kevesebb bevételt hozott, a külkereskedelmi aktívumunk pedig 10 százalékkal romlott 2018-hoz képest.

A jelenség oka az, hogy a 2016-2017-es madárinfluenza-járvány nagy károkat okozott a baromfitermelésben, emiatt 2018-ban magas árak alakultak ki, ami növelte a termelési kedvet, ám visszavetette a fogyasztást. A bővülő kínálat és a visszaeső kereslet hatására 2018 őszétől elindultak lefelé az árak, az idén pedig már jókora készletek halmozódtak fel.

Érdekes jelenség, hogy a 2018 nyarán Ázsiában kibontakozó sertéspestisjárvány csak nagyon lassan érezteti a hatását a világpiacon. Mint ahogy azt korábban az agrárszketor.hu már megírta, a kínai kormányzat több mint fél éven át kitartott a raktározott húskészletekkel, emiatt a sertéspiacon is csak idén tavasszal lódultak meg az árak. A baromfi a sertés helyettesítő terméke, így várhatóan a következő félévi adatokban már meg fog jelenni a számokban a húsok iránti általános keresletnövekedés hatása. Az áremelkedés mértéke azonban jóval kisebb lesz, mint a sertéspiacon, hiszen egy rendkívül gyorsan felfuttatható termelőszektorról van szó. Kína egyetlen év alatt képes volt 18 százalékkal (!) bővíteni a baromfi-előállítást.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai csirkehústermelők már most sincsenek rossz helyzetben. A csirkeápok ára idén csak 2-3 százalékot emelkedett, az átvett madarakért pedig tartósan 4-5 százalékkal fizetnek többet a felvásárlók, mint tavaly.

Az agrárszektor.hu úgy véli, pillanatnyilag nincs mitől félteni a baromfitermelőket. Igaz azonban az is, hogy- amint a vg.hu is írja - Brazíliából nagy mennyiségben érkezik a mellfilé, és Ukrajna is nagy tételben teríti ezt az Európában kedvelt terméket. Az Ukrajnából érkező importot az unió a vámmentesen behozható árukategóriák pontosításával fékezte, a Dél-Amerikával kötendő Mercosur-megállapodás azonban továbbra is Damoklész kardjaként lebeg az európai baromfiszektor felett.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?