Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

agrarszektor.hu
Az olajárakon keresztül minden energiahordozót érint a kereslet csökkenése, ami a növényi olajok piacát is érinti. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe. Vajon ki tudja heverni az árzuhanást a betakarításig?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken - írja az agrarheute.com. Az áresés az új termést is érinti: az augusztusi jegyzések 6,5 eurós csökkenéssel 364 eurós szinten zártak egy hete, holott januárban még csaknem 420 eurót ért az új repce. Megjegyezzük: pénteken tovább süllyedt a mag ára egészen 348,25 euróig, ahonnan azóta bő egy eurót tudott visszaerősödni. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből.

Ugyanezt figyelhetjük meg a többi olajosmag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is. A szójadara ára nagyjából akkor érte el a mélypontot, amikor Olaszországban meghirdették az első karanténintézkedéseket, azóta sokat visszakapaszkodott.

A jelenség mögött a portál elemzője, Olaf Zinke szerint többek között az áll, hogy a nyersolajárak körül vita zajlik az oroszok és az OPEC között. Mindehhez hozzájön, hogy a világszintű koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem. Az olajárak néhány hét latt 40 százalékot estek.

Márpedig ez közvetlen hatással van a bioüzemanyagok árára is, így a biodízelen keresztül a repcére és az etanolon keresztül a kukoricára (bár utóbbira jóval kevésbé). A pálmaolaj ára január közepe óta 25 százalékot esett. A szója pillanatnyi ára szintén a mélyben van, de betakarítás idejére rendbe jöhet a piac szerint.

Az olajárvita és a koronavírus együttes hatását hosszabb távon, úgy tűnik, a repce szenvedi meg a leginkább.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03