2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Piac

Íme a koronavírus nem várt hatása: veszélyben a repce

Az olajárakon keresztül minden energiahordozót érint a kereslet csökkenése, ami a növényi olajok piacát is érinti. Különösen a repce értékesíthetősége került veszélybe. Vajon ki tudja heverni az árzuhanást a betakarításig?
 
 

Zuhan a repce és minden más olajosmag ára is a tőzsdéken - írja az agrarheute.com. Az áresés az új termést is érinti: az augusztusi jegyzések 6,5 eurós csökkenéssel 364 eurós szinten zártak egy hete, holott januárban még csaknem 420 eurót ért az új repce. Megjegyezzük: pénteken tovább süllyedt a mag ára egészen 348,25 euróig, ahonnan azóta bő egy eurót tudott visszaerősödni. A január közepén elért árszinthez képest két hónap alatt 18 százalékot veszített a repce az értékéből.

Ugyanezt figyelhetjük meg a többi olajosmag és növényi energiahordozó piacán is: csökkent a szójabab, a szójaolaj, a pálmaolaj és az etanol ára is. A szójadara ára nagyjából akkor érte el a mélypontot, amikor Olaszországban meghirdették az első karanténintézkedéseket, azóta sokat visszakapaszkodott.

A jelenség mögött a portál elemzője, Olaf Zinke szerint többek között az áll, hogy a nyersolajárak körül vita zajlik az oroszok és az OPEC között. Mindehhez hozzájön, hogy a világszintű koronavírus-járvány lefékezte a közlekedést és a kereskedelmet, így nincs szükség annyi üzemanyagra sem. Az olajárak néhány hét latt 40 százalékot estek.

Márpedig ez közvetlen hatással van a bioüzemanyagok árára is, így a biodízelen keresztül a repcére és az etanolon keresztül a kukoricára (bár utóbbira jóval kevésbé). A pálmaolaj ára január közepe óta 25 százalékot esett. A szója pillanatnyi ára szintén a mélyben van, de betakarítás idejére rendbe jöhet a piac szerint.

Az olajárvita és a koronavírus együttes hatását hosszabb távon, úgy tűnik, a repce szenvedi meg a leginkább.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!