2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Piac

Kartelleztek a gyümölcsfeldolgozók, köztük a joghurtjairól ismert Lactalis is

Hat vállalatra szabott ki súlyos büntetést a versenyhivatal Franciaországban kartellezés miatt. A bírságra ítéltek között ott vannak az Andros, a Materne, a Lactalis is, melyek nagy múltra visszatekintő nagyvállalatok - adta hírül a FruitVeb. A kartellnek volt egy hetedik tagja is, a holland Coroos, azonban ez a vállalat megúszta a büntetést, mivel együttműködött a hatóságokkal.
 
 

A püré-, konzerv- és befőtt- és joghurtkészítéssel foglalkozó vállalatok összesen 58,3 millió eurós (19,2 milliárd forint) büntetést kaptak a francia versenyhivataltól. A vád a piac felosztása és az árak manipulálása volt. A bizonyítékok szerint a cégek több, mint három éven keresztül folytatták a piac tisztességtelen manipulálását a 2010. és 2014. közötti időszakban. A társaságok a háttérben kötött megállapodásaik szerinti árakon értékesítették sajátmárkás termékeiket a legnagyobb nagykereskedelmi szereplőknek, valamint a vendéglátóipari beszállítóknak.

A francia versenyhivatal szerint a vállalatok minden részletre ügyelő, kidolgozott technikákkal tartották titokban műveleteiket. Az illegális megállapodások részleteinek megbeszélése kizárólag a felek közötti kommunikációra használt mobiltelefonokon, valamint erre a célra rendszeresített titkos e-mail fiókokon keresztül történt. A személyes találkozókra párizsi és Párizs környéki éttermekben és szállodákban került sor, az inkognitó megőrzésére kínosan ügyelve.

A legnagyobb bírságot a Charles Faraud vállalat kapta, 16,4 millió eurót (5,4 milliárd forint)kell fizetnie. Az Androst 14,1 millió (4,6 milliárd forint), a Maternét 13,6 millió (4,5 milliárd forint)  a Lactalis leányvállalatát, a Délist 9,5 millió euró (3,1 milliárd forint) megfizetésére kötelezték. A St. Mamet márkát tulajdonló Conserves France kapta a legkisebb összegű büntetést, neki „csupán” 1,9 millió eurót (627 millió forint) kell fizetnie.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu