2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Piac

Mégiscsak jó ötlet volt Trumptól a vámháború?

Februárban meglepően nagyot csökkent az USA külkereskedelmi deficitje. Kínával szemben most 28 százalékkal jobb a mérlege, mint tavaly ilyenkor volt. Mindez egészen apró arányeltolódásokkal jött létre. Trump Európával szemben is javítani tudott.
 
 

Szerdán a az USA kereskedelmi minisztériuma közölte, hogy az állam külkereskedelmi deficitje januárról februárra 3,4 százalékkal zsugorodott, 49,4 milliárd dollárra csökkent. A kivitel 1,1 százalékos növekedéssel 209,7 milliárd dollárt ért el, míg a behozatal jóval kisebb emelkedéssel (+0,2%) 259,1 milliárd dollárt tett ki. Utoljára 2018 júniusában volt ilyen alacsony szinten, akkor, amikor a vámháború eszkalálódott.


Trump elnök szemében szálka a kereskedelmi deficit, ezért többször is szóvá tette, hogy egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína, "átveri". Idén februárban az USA kereskedelmi deficitje 28,2 százalékkal volt kevesebb Kínával szemben, mint egy évvel ezelőtt. A mérleg javulása egészen kis arányeltolódáson múlott: 20,2 százalékkal kevesebb áru érkezett az ázsiai országból az USA-ba, míg fordított irányban csak 18,2 százalékkal mérséklődött a behozatal.

Kína kevésbé tudott lemondani az amerikai áruról.

Napjainkban csökken a  feszültség a két nagyhatalom között. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter azt reméli, hogy hamarosan célegyenesbe fordulnak a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Eközben Európa is eldöntötte, hogy mandátumot ad egy tárgyalóbiztosnak, akinek az lesz a feladata, hogy az ipari árucikkek vámtételeinek és a termelési előírásoknak a lebontásáról egyeztessen az USA-val. Miután Amerika tavaly nyáron büntetővámot rótt ki az európai acél- és alumíniumtermékekre, illetve importkorlátozással fenyegette meg az autóiparát, fagyossá vált a hangulat a felek között. Most ismét megindult a normális párbeszéd az öreg és az új kontinens között.  De Trumpnál sosem lehet tudni. Múlt héten

ismét 11 milliárd dollár értékű európai importtermékre lengette be a büntetővám lehetőségét.

Az EU válaszul 20 milliárd dolláros áruértékre mondott be megemelt vámtételt, köztük videójátékkonzolokra, bőröndökre és a ketchupra. Amerika Európával szembeni kereskedelmi deficitje januárról februárra 11,65 milliárd dollárról 9,15 milliárd dollárra csökkent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu