2019. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Hírek - Piac

Mégiscsak jó ötlet volt Trumptól a vámháború?

Februárban meglepően nagyot csökkent az USA külkereskedelmi deficitje. Kínával szemben most 28 százalékkal jobb a mérlege, mint tavaly ilyenkor volt. Mindez egészen apró arányeltolódásokkal jött létre. Trump Európával szemben is javítani tudott.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Szerdán a az USA kereskedelmi minisztériuma közölte, hogy az állam külkereskedelmi deficitje januárról februárra 3,4 százalékkal zsugorodott, 49,4 milliárd dollárra csökkent. A kivitel 1,1 százalékos növekedéssel 209,7 milliárd dollárt ért el, míg a behozatal jóval kisebb emelkedéssel (+0,2%) 259,1 milliárd dollárt tett ki. Utoljára 2018 júniusában volt ilyen alacsony szinten, akkor, amikor a vámháború eszkalálódott.


Trump elnök szemében szálka a kereskedelmi deficit, ezért többször is szóvá tette, hogy egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína, "átveri". Idén februárban az USA kereskedelmi deficitje 28,2 százalékkal volt kevesebb Kínával szemben, mint egy évvel ezelőtt. A mérleg javulása egészen kis arányeltolódáson múlott: 20,2 százalékkal kevesebb áru érkezett az ázsiai országból az USA-ba, míg fordított irányban csak 18,2 százalékkal mérséklődött a behozatal.

Kína kevésbé tudott lemondani az amerikai áruról.

Napjainkban csökken a  feszültség a két nagyhatalom között. Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter azt reméli, hogy hamarosan célegyenesbe fordulnak a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Eközben Európa is eldöntötte, hogy mandátumot ad egy tárgyalóbiztosnak, akinek az lesz a feladata, hogy az ipari árucikkek vámtételeinek és a termelési előírásoknak a lebontásáról egyeztessen az USA-val. Miután Amerika tavaly nyáron büntetővámot rótt ki az európai acél- és alumíniumtermékekre, illetve importkorlátozással fenyegette meg az autóiparát, fagyossá vált a hangulat a felek között. Most ismét megindult a normális párbeszéd az öreg és az új kontinens között.  De Trumpnál sosem lehet tudni. Múlt héten

ismét 11 milliárd dollár értékű európai importtermékre lengette be a büntetővám lehetőségét.

Az EU válaszul 20 milliárd dolláros áruértékre mondott be megemelt vámtételt, köztük videójátékkonzolokra, bőröndökre és a ketchupra. Amerika Európával szembeni kereskedelmi deficitje januárról februárra 11,65 milliárd dollárról 9,15 milliárd dollárra csökkent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu