2019. október 19. szombat Nándor

Hírek - Piac

Megújuló energia: tíz év alatt duplázott hazánk!

Magyarországon tíz év alatt több mint kétszeresére nőtt a megújuló energia részesedése az áramellátásban, de még nem éri el az uniós átlagot – derül ki az EU statisztikai hivatalának hétfőn ismertetett adataiból.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az EU 27 tagállamát tekintve 2009-ben továbbra is az olaj számított a legfontosabb energiaforrásnak - a teljes felhasználáson belül 37 százalékot tett ki – miközben a megújuló energiaforrások részaránya közel duplájára (az 1999-es 5 százalékról, 2009-re 9 százalékra) emelkedett. Eközben a földgáz részaránya 22-ről, 24 százalékra emelkedett. Az atomenergia felhasználás ugyanakkor szinte változatlan, 14 százalékos szinten maradt, miközben a szilárd tüzelőanyagokból származó energia-felhasználás 18-ról, 16 százalékra csökkent.


A legfontosabb energiaforrásnak Máltán, Cipruson, Luxembourgban, Görögországban, Írországban és Portugáliában az olaj számít: az energiafelhasználáson belüli részaránya meghaladja az ötven százalékot.


A legnagyobb földgáz felhasználást Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült- Királyságban és hazánkban jelezte az Eurostat: mindenütt 40 százalék körüli részaránnyal. A franciák, svédek és litvánok atomenergia-felhasználásukkal tűntek ki a sorból, míg a Lettországban, Svédországban, Ausztriában és Finnországban a legmagasabb a megújuló energiaforrások felhasználása.

Hazánkban az összeállítás szerint 2009-ben a megújuló energia részesedése 7,3 százalékra emelkedett a teljes felhasználáson belül az 1999. évi 3,3-ről. A legnagyobb részarány-növekedéssel Dánia büszkélkedhet, ahol tíz év alatt 8-ról, 17 százalékra emelkedett a megújulók részesedése. A visegrádi négyek közül Magyarországon a legnagyobb a megújuló forrásból származó áramellátás aránya.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu