2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Piac

Mivel pótolható az atomenergia? Gőzerővel folyik a bővítés

Az atomenergia jövőjével kapcsolatos nemzetközi aggodalom miatt a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphatnak a megújuló energiaforrások. Németországban például 2019-ig 66 erőművet létesítenek.
 
 

Európában a tengeri szélerőművek kapacitása tavaly 51 százalékkal bővült: ez összesen 308 új turbina felállítását jelentette – derül ki az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) jelentéséből. A mintegy 883 megawattnyi új kapacitás – mely 2,6 milliárd dollárt jelent – öt ország, kilenc szélerőmű parkjában lett felállítva, mellyel együtt a kontinens szélenergia kapacitása 2,964 megawattra emelkedett.

Az EWEA adatai szerint Nagy-Britannia vezeti a tengeri szélerőművek listáját: összesen mintegy 1,341 MW-nyi villamosenergia termelésére alkalmas erőművel rendelkezik. A szigetországot követik sorrendben: Dánia (854 MW), Hollandia (249 MW), Belgium (195 MW), Svédország (164 MW), Németország (92 MW), Írország (25 MW), Finnország (26 MW), és Norvégia (2.3 MW).

Ami a turbinák üzembeállításának módját illeti, azok a szárazföldtől egyre távolabb, és a vízben mind mélyebben kerülnek felállításra: 2010-ben már átlagosan 17,4 méter mélyen álltak a turbinák, amely 5,2 méterrel több, mint 2009-ben. A parttól való távolság 12,7 kilométerrel, 27,1 km-re emelkedett tavaly, azonban a most futó beruházásoknál már 35,7 km az átlagos parttól való távolság. A tengeri szélturbinák gyártói 2010 során 29 új modellt mutattak be – derül ki az EWEA jelentéséből. 


A szervezet elnöke, Christian Kjaer szerint a kapacitásbővülésben megfigyelhető felfutás a kedvezőbb finanszírozási konstrukcióknak köszönhető. Az idei évet tekintve szintén optimista a vezető: 1000-1500 MW körüli kapacitásbővüléssel számolnak. Jelenleg 10 beruházási projekt van folyamatban, melyek együttesen 3 ezer MW energiát képesek termelni. Ha ezeket is hálózatba kötik, a meglévő 45 mellé, akkor duplájára emelkedhet az együttes kapacitás. A legnagyobb, várhatóan idén befejezésre kerülő projekt az angliai Greater Gabbard szélfarm, mely 140 szélturbinával és 500 MW összteljesítménnyel a legnagyobb lesz a világon.

Sajnos a szárazföldi szélerőművek esetében nem volt ilyen jelentős tavaly a felfutás: összesen 8,4 GW-nyit állítottak üzembe, amely 14 százalékkal alacsonyabb a 2009-es bővülésnél. Hiába bővült Romániában, Lengyelországban és Bulgáriában a szélerőművek száma, ez nem volt képes egyensúlyozni a Németországban, Spanyolországban és az Egyesült- Királyságban megfigyelhető csökkenést.

Eközben az Amerikai Szélenergia Társaság (AWEA) adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly mindössze 5,115 MW-nyi szélenergia farmot helyeztek üzembe, amely fele akkora, mint 2009-ben. 2011. januárjában összesen mintegy 40,180 megawatt szélenergia-kapacitással rendelkezett az Egyesült Államok, amely Kína mögött a második legnagyobb állománynak felel meg.

Lekörözheti az atomot?

A napokban került bejelentésre, hogy a német közüzemi és áramszolgáltató vállalatok 2019-ig 66 szélerőművet létesítenek, illetve újítanak fel 50 milliárd euró értékben. Az építési és felújítási terv összesen 30.250 megawatt áramtermelési kapacitást ölel fel. A már véglegesített 51 beruházási terv mellett további 15 projekt áll tervezési fázisban. A 66 projekt együttesen 50 milliárd eurós befektetést igényel.


A fenti projektekből 18 már kivitelezés alatt áll, további 13 pedig az építési engedélyre vár, melyekből tíz tengeri szélerőmű projekt, három pedig gazturbinás erőmű beruházás.


A BDEW az energia-, gáz, víz- és hőszolgáltatásban tevékenykedő 1.800 németországi vállalat szakmai és érdekképviseleti szervezete, hagyományosan áprilisban teszi közzé tagvállalatai beruházási terveit. Az idén az atomenergia jövőjéről folyó németországi vita miatt a tervet kitüntetett figyelem övezi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu