2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Piac

Szélkerékkel a megújuló energiaforrások bővítéséért

Az Európai Unió és Magyarország tervei (Nemzeti Cselekvési Terv) szerint is jelentősen növelni kell a megújuló energiaforrások beépítését, ezért hozták létre - uniós segítséggel - az első magyar közepes teljesítményű szélkereket.
 
 

EU-s segítséggel és a hazai mérnökbázis közreműködésével tervezték és gyártották le az első magyar közepes teljesítményű, áramtermelő szélkerék prototípusát.

A projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség “Új Magyarország Fejlesztési Terv” támogatásával valósult meg, célja, hogy alacsony sebességnél is működő, közepes teljesítményű szélkereket hozzanak létre. A kutatás során a vállalkozás innovációs kezdeményezésének megvalósítását a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar kutatói támogatták. 

A szélkerekek beépítése előnyös környezetvédelmi szempontból (hiszen károsanyag-kibocsátás mentes); energetikai szempontból (mert diverzifikált és fenntartható erőforrás), és stratégiai szempontból (mert természetvédelmi csapás esetén szétszórtan telepített kapacitásról van szó, tehát ellátásbiztonság szempontjából kedvező), sőt, hazai gyártás esetén munkahelyeket is teremt.

A prototípus az „elektromos” és „generátor” szavakból összeolvadva az „eGEN” nevet kapta - írja az alternativenergia.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu