Túl olcsó a napraforgó

agrarszektor.hu
Az USDA tegnapi terméselőrejelzése azt üzeni: mindenütt jobb lehet a 2018-as eredmény, mint ahogy azt eddig várták. Az agrárszektor.hu szintén azt hallja a gazdáktól, hogy kiváló a napraforgótermés, és a kukorica sem okoz akkora csalódást, mint ahogy azt két hete gondolták. Ukrajnából pedig "aggasztóan jó" terméskilátásokról érkeznek hírek. Ez bizony hosszabb távra is leszoríthatja az árakat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárszektor.hu Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Csongrád, Borsod megyében tesztelte a várható napraforgó-hozamokat és árakat. Nagyon úgy tűnik, hogy azok jártak jól, akik 92-93 ezer forintos áron előre leszerződtek a várható termés harmadára-felére. Ma ugyanis sehol nem kezdődnek már kilencessel az ajánlatok, a termelők 82-88 ezer forint közötti tonnánkénti telepi árakról számolnak be a linolsavas ipari napraforgó esetén (bonifikálás előtt).

Hozzá kell tenni, hogy a felvásárlás kezdetén mindig nyomottabbak az árak. Nemcsak azért, mert így tesztelik a piacot, de van is benne valami, hogy csak az siet az aratással, akinek valami gondja volt a táblájával. A gyomos vagy beteg állományokat szárítják le legelőször a további minőségvesztés megelőzése érdekében. A végeredmény nem is lesz olyan, mintha kivárták volna a természetes érést"

- magyaráz egy Hajdú-Bihar megyei gazdaság vezetője.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A hozamok váratlanul jól alakulnak: 3,5-4 tonnás eredményre számítanak valamennyi megkérdezett üzemben. A termelés nettó költsége 200-220 ezer forint körül alakulhektáronként, de ebben sem a gépi amortizáció, sem a földbérleti díj, sem a munkaerő nincs benne. Fejér és Hajdú-Bihar megyében a bérleti díj meghaladja a földalapú támogatás összegét, vagyis nem lehet figyelmen kívül hagyni. A gazdák állítása szerint a munkabérek az utóbbi három évben 40-50 százalékkal emelkedtek, csak így lehetett az embereket megtartani. "Ha minden költségemet figyelembe veszem, inkább 320 ezer forintra jön ki egy hektárnyi napraforgó előállítási költsége" - hangzik el Adonyban. Ha 3,8 tonnás terméssel és 85 ezer forintos árral számolunk, akkor éppen nullán áll az a termelő, aki az összes járulékos költségét is figyelembe veszi.

Idén a fillérek jellemzőbbek, mint a centek

Az ár emelkedésére pedig nincs kilátás. Ahogy tavaly, úgy idén is ráfizethet az, aki ezt a terményt kezdi el betárolni.Napraforgóból az EU28 termésmennyisége alig lesz kisebb, mint a tavalyi 9,7 millió tonna volt, de ennél sokkal fontosabb az ukrán helyzet.

Az ukrán exportvolumen a 2017/18-as évi 45 ezer tonnás kivitellel szemben most 100 ezer tonna lehet, miközben a napraforgóolaj-export is emelkedik 250 ezer tonnával, így elérheti az 5,6 millió tonnát.

Ez a világ globális napraforgóolaj-exportjának 57%-a (!), és a második helyezett orosz kivitel kétszerese. Nem csoda, ha a magyar gazdák egyre kevesebb fantáziát látnak a napraforgóban, és a nagy hazai felvevőpiaccal rendelkező kukorica felé fordultak.

Kukorica, búza: jobb a vártnál

Mindkét gabona globális terméskilátásait felfelé korrigálták tegnap este az USDA elemzői. Ez meg is látszik a tőzsdezárási árszinteken: a búzajegyzések az USA-ban 1,5-3%-kal, a kukoricáé közel 4%-kal és még a szójáé is 1% körüli mértékben csökkentek. A számokban a meglepetést első körben a vártnál jobb USA-beli kukoricahozamok jelentik - ennek hatására a várható termés 6 millió tonnával lesz magasabb (376,6 millió tonna). A globális kukoricatermés mennyiségét is emelték 1069 millió tonnára, ami azt jelenti, hogy a korábbi, optimista becsléshez mérten is 8 millió tonnával emelték a számot. Ugyan a felhasználás is hasonló mértékben nő, a készletek így is magasabb szinten maradhatnak. A számok alapján az EU28-ak termése 60,8 miilió tonna, 1 millió tonnával jobb, mint azt eddig várták. Főként az unió keleti régióiban várnak nagyobb termést:

Románia, Bulgária és hazánk esetében emelték a várható termésre vonatkozó számokat, de Franciaország esetében is felfelé módosítottak a kilátásokon.
Megfordult az ártrend

Búzából is valamivel jobb a termés, mit azt vártuk. Oroszországban a tavalyi eredmény ötödét veszítették el az idei időjárásban, de a korábbi pesszimista várakozást feljebb korrigálták. Az USDA 3 millió tonnával számít több kenyérgabonára, így a 2018/19-es szezonra  71 millió tonnás összes malmibúza-terméssel (szokvány és durum együtt) kalkulálnak. Ez azt is jelenti, az export csökkenésének kicsi az esélye, az eddigi 35 millió tonnás volumen most is kiszállítható lesz. Globálisan 733 millió tonnával számolnak az USDA elemzői, számításaik szerint a zárókészletek is emelkedhetnek 2,5 millió tonnával. AZ EU28-ak esetében az eddigi adatokban nincs érdemi változás,csak a 2018. július 1-jei nyitókészletet módosították minimálisan.

Megjegyezzük, a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) sokkal pesszimistább előrejelzéseket tett idáig mindkét terményre.

Itt a szójabetakarítás!

A szójaadatait is kiemelt figyelemmel várta a piac. Ennek terméskilátásait is felfelé módosította az USDA. A növekedés az USA-ban a  legnagyobb, 3 millió tonna, és nagyrészt ennek köszönhetően 2,5 millió tonnával nagyobbra várható zárókészlet.A bőséges szójaellátás a többi olajosnövény árát is lefelé nyomja. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a tegnapi tőzsdezárás "piros" volt, és az árak nem tudtak visszakapaszkodni. Ez további árcsökkenést vetít(het) előre. Az európai piacokon 1,5 EUR/t-ás minuszban zárt a búza és a kukorica, míg a repce 3,5-4 EUR/t-val alacsonyabb áron fejezte be a napot.

Bidló Gábor, terménypiaci elemző
Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?