3,4 millió euró jut vidékfejlesztésre

agrarszektor.hu
A következő hét év alatt, 2014-2020 között összesen mintegy 3,4 millió euró vidékfejlesztési támogatással számolhat Magyarország - emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 4. HUNAGI térinformatikai konferencián Budapesten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

V. Németh Zsolt elmondta: az uniós társfinanszírozás aránya a kevésbé fejlett régiókban 75%, a fejlettebb régiókban 53% lesz. Változás, hogy az ÁFA támogathatóvá válik, ha a nemzeti jogszabályok alapján nem igényelhető vissza. Főként a beruházások tervezésénél lesz jelentősége, hogy a hétéves ciklus után az eddigi plusz kettő helyett plusz három évig lehet elszámolni a forrásokkal.

Az államtitkár ismertette az uniós prioritásokat is, kiemelve, hogy csak olyan fejlesztés valósítható meg, amely kapcsolódik valamelyik elemhez. Az EU a tudásátadást és az innovációt, a versenyképesség fokozását, az élelmiszerlánc kockázatkezelését, az ökoszisztémák megőrzését, javítását, az erőforrás-hatékonyságot, a társadalmi befogadás erősítését és a szegénység csökkentését támogatja. A térinformatika az ökoszisztémák megőrzésében nyújthat segítséget.

A következő időszakban több fontos változás is lesz a vidékfejlesztési program lebonyolításában. Megszűnik a tengelyes felosztás, ehelyett egy intézkedéscsomagból válogathatnak a tagállamok. Lehetőség lesz tematikus alprogramok indítására, hazánk biztosan indít majd ilyet a fiatal gazdák támogatására és a rövid élelmiszerláncok ösztönzésére. Hangsúlyosabb szerepet kapnak a közösségek által irányított helyi fejlesztések. A forrásoknak legalább 25%-át az éghajlatváltozás mérséklésére kell fordítani.

A kedvezőtlen adottságú területek ezután Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) lesznek, amelyeket 8 biofizikai kritérium (pl. szárazság, túlzott talajnedvesség, meredek lejtő) alapján jelölnek ki. A térinformatika a földterületek lehatárolásában kaphat szerepet - húzta alá V. Németh Zsolt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13