Megelőztünk mindenkit - Ebben elsők lettünk az unióban

MTI
Leggyorsabban a magyar mezőgazdaság kibocsátása nőtt az elmúlt évben az Európai Unióhoz tartozó országok közül - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Azon kívül, hogy a növekedés felgyorsult, becslések szerint az ágazat termelési szintje hamarosan elérheti a kilencvenes évekét.

A magyar agrárium a múlt évi, 2410 milliárd forintos kibocsátása az előző évit 4,2 százalékkal haladta meg, miközben az EU egészében az ágazat összes kibocsátásának értéke 2,4 százalékkal csökkent. - tette hozzá a miniszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) fórumán.

A szektoron belül a növénytermesztés kibocsátása meghaladta az 1400 milliárd forintot, azaz egy év alatt 3, 4 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan az állattenyésztés kibocsátása a tavalyi évben elérte a 836, 4 milliárd forintot, ami az ezt megelőző évhez viszonyítva 5, 7 százalékos bővülésnek számít.

Fazekas Sándor szerint változatlan árakkal számolva is jelentős az agrárszféra teljesítménye. Több mutató is nőtt a tavalyi évben, például a kibocsátás volumene egy év alatt 9, 6 százalékkal, a bruttó hozzáadott értéké pedig 21, 3 százalékkal nőtt. A miniszter megjegyezte: négy év alatt a kibocsátás volumene 23 százalékkal emelkedett.

A jövőre nézve olyan szerkezet átalakítást szeretne megvalósítani, amely a családi gazdálkodások arányát növelné, és a nagybirtokok-kisebb mezőgazdasági vállalkozások arányát 80- 20 százalékos arányban rögzítené.

A miniszter szerint erősségünk továbbra is az egészséges, minőségi GMO mentes termékeinkben rejlik, és a tárca tovább támogatja a helyi értékesítés, illetve a rövid ellátási láncok megerősítését. Fazekas úgy véli, hogy a magyar agrárium termelésének volumene hamarosan elérheti a kilencvenes években tapasztalt szintet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?