Ami most jön, hihetetlenül fontos lehet a magyar gazdáknak

MTI
Kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban, intenzívebb együttműködésre van tehát szükség a visegrádi országok agrárszervezeteinek szintjén. A megreformált KAP-nak egy olyan keretet kell létrehoznia, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogatnak.

A Visegrádi Négyek agrárkamarái szerintKözös Agrárpolitika 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek. A delegációk egyetértettek abban, hogy intenzívebben kell együttműködniük nem csupán a visegrádi országok nem kormányzati agrárszervezeteinek szintjén, hanem a közös prioritásokkal el kell érniük a döntéshozókat és a törvényalkotókat nemzeti és uniós szinten egyaránt. A V4-ek szerint rendkívül fontos, hogy a megreformált KAP olyan keretet hozzon létre, amelyben minden aktív uniós gazdálkodót - aki értékeket és munkahelyeket teremt a vidéki térségekben - egyenlően és megkülönböztetéstől mentesen támogassanak.

A delegációk úgy látják, hogy az élelmiszer-kiskereskedők vevőnkénti értékesítési területe a legnagyobbak közé tartozik a visegrádi országokban, ami aránytalanul növeli a kölcsönös verseny nyomását. Ennek ellensúlyozására a szakemberek a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket elfogadását kérik a nemzeti kormányoktól, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőitől. Az agrárkamarák képviselői megvitatták továbbá a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait, és a kiváltságos helyzetükkel való visszaélésüket a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatok során.

Az egészséges, jó minőségű és biztonságos élelmiszerek iránti kereslet továbbra is nő nemcsak Európában, hanem világszerte. Tekintettel a technológiai fejlődésre, valamint az előírásoknak és szabványoknak való megfelelésre helyezett hangsúlyra, az uniós gazdák állnak leginkább készen arra, hogy azt biztosítsák.

A mezőgazdaság további kiterjesztése helyett az úgynevezett intelligens és precíziós mezőgazdasági gyakorlatokat kell előmozdítani, nemzeti és uniós szinten egyaránt. Ez fokozott élelmiszertermeléshez vezet, ugyanakkor csökkenti az inputanyagok, mint például a műtrágyák, növényvédő szerek, üzemanyagok és a víz felhasználását - húzták alá a találkozón.

Az egyes növényvédőszer hatóanyagok kivonásával kapcsolatban fontos, hogy a növényvédő szerek engedélyezése és betiltása csak megalapozott tudományos vizsgálatok alapján történhessen. Így biztosíthatjuk a felhasználók, a környezet és a fogyasztók biztonságát, ugyanakkor ezt a harmadik országokból érkező import termékekkel szemben is szükséges megkövetelnünk.

A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak 65. ülését 2017. május 11-12. között rendezték meg a csehországi Brnóban, ahol a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKÈR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak. Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?