Brüsszel berágott és megakasztotta a Monsanto-Bayer megafúziót

agrarszektor.hu
Leállította az Európai Unió a napokban a német Bayer és az amerikai Monsanto fúziójával kapcsolatos jóváhagyási procedúrát. A döntés oka, hogy a vállalatok nem mutatták be kellő időben az Európai Bizottság által kért információkat. Nemrég a Monsanto lobbistát tiltották ki az Európai Parlament épületeiből a glifozát nevű növényvédő szer körüli vita miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Október 5-én döntött úgy az Európai Unió, hogy leállítja azt a jóváhagyási procedúrát, amelyet a német Bayer és az amerikai agráróriás Monsanto megafúziójával kapcsolatban indított. Erre azért volt szükség, mert a felek nem nyújtottak be kellő időben olyan információkat, amelyeket a bizottság kért tőlük. Amennyiben a hiányzó adatokat a cégek átnyújtják, a jóváhagyás újraindul, és ennek megfelelően igazítják majd a bizottság döntésének határidejét - írja az euractiv.com.

Brüsszel még augusztusban indított alapos vizsgálatot az 56 milliárd eurós megállapodással kapcsolatban, amellyel a világ legnagyobb integrált növényvédőszer- és vetőmag-vállalata jönne létre. Az Európai Bizottság, amely a 28 tagállamból álló Európai Unióban erőteljes trösztellenes szabályozást alkalmaz, aggodalmát fejezte ki a fúzióval kapcsolatban, mivel a testület szerint fennáll a veszélye annak, hogy csökken a kulcsfontosságú termékek versenyhelyzete a gazdálkodók számára.

A Bayer nyilatkozatában az áll, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb válaszoljanak a bizottság összes kérdésére. A Bayer és a Monsanto továbbra is együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy 2018 elején befejeződjön a fúzió lebonyolítása - tették hozzá.

A Bayer még 2016 szeptemberében nyerte meg a fúzióhoz a Monsanto menedzsmentjét, miután többször is növelte árajánlatát. Ha az egyesülés végbemegy, a létrejött új vállalat mintegy 140 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd világszerte, a mezőgazdaságból származó összesített éves bevétele pedig mintegy 23 milliárd euró lesz.

Környezetvédelmi csoportok ugyanakkor már most kritikákat fogalmaznak meg a fúzióval kapcsolatban, a Monsanto ugyanis köztudottan komoly szerepet tölt be a géntechnológiával módosított növények előállításában. A bizottság pedig fenntartásainak adott hangot amiatt is, hogy a Bayer a glifozát alternatíváinak egyikét állítja elő, a Monsanto által forgalmazott, glifozát-tartalmú gyomirtószerek közül pedig a Roundup az egyik legelterjedtebb Európában.

Az Európai Unió hamarosan dönt majd arról, megújítja-e a heves vitákat kiváltó glifozát engedélyét, amely az év végén lejár. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a közelmúltban kitiltották a Monsanto lobbistát az Európai Parlamentből a glifozátvita miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?