Kitiltották a Monsanto lobbistáit az Európai Parlamentből

agrarszektor.hu
Kitiltották az amerikai Monsanto lobbistáit az Európai Parlamentből (EP). A döntés hátterében az áll, hogy a cég képviselői nem kívántak megjelenni az EP illetékes bizottságaiban. A mostani viták is a glifozát nevú növényvédőszer-hatónyag miatt robbantak ki.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Úgy határozott az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetőiből álló testület, hogy hivatalosan is visszavonja azokat a jogosítványokat, amelyek lehetővé tették a Monsanto lobbistáinak bejutását az EP épületeibe. A döntés azért született meg, mert előzőleg a Monstanto visszautasitotta, hogy október 11-én megjelenjen az energiaügyi és környezetvédelmi parlamenti bizottságok előtt, amelyek a “Monsanto Papers" elnevezésű anyagot és a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag ügyét vitatják meg. Az amerikai multi azzal érvelt, hogy szerinte az Európai Parlament nem a megfelelő fórum e kérdések megvitatására - írja az euractive.com.

Az ügy hátterében a glifozátról korábban kirobbant vita áll. Az WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) úgy foglalt állást, hogy a hatóanyag az emberi szervezet számára rákkeltőnek minősíthető. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye viszont azt tartalmazta, hogy a glifozát nem karcinogén (rákkeltő), és szerintük az eltérő tudományos vélemények az értékelési módszerek különbségein alapulnak.

A “Monsanto Papers" olyan 250 oldalas bizalmas dokumentum, amelyet az amerikai igazságszolgáltatás állított össze még márciusban. A papírokból egyes magyarázatok szerint az is kiderül, hogy Monsanto már 1999-ben tudott a glifozát mutagén és toxikus hatásairól. Az amerikai cég viszont "ócska tudománynak" minősítette az IARC szakvéleményét, és a tanulmányok részrehajló szelekcióját, a korlátozott számú adatot, illetve a szervezet rejtett motivációját kritizálta.

Az Európai Bizottságban várhatóan október végén döntenek a glifozát uniós engedélyének meghosszabbításáról. A bizottság azonban azt is egyértelműsítette, hogy akkor járul hozzá a meghosszabbításhoz, ha azt elegendő tagállam támogatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?