Uniós csúcsszervezet: Brüsszel hitelessége elveszhet a vegyszervitában

agrarszektor.hu
Még öt évig engedélyezné a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag uniós felhasználását az Európai Bizottság (EB) a korábban indítványozott tíz év helyett. Az EB legújabb javaslata igazodna az Európai Parlament közelmúltbeli állásfoglalásához, amely szerint a rákkeltőnek tartott glifozátot az EU-ból legkésőbb 2022-ben teljesen ki kellene tiltani. Az európai termelőket tömörítő legbefolyásosabb érdekképviselet viszont úgy véli, hogy aláásná az uniós intézmények hitelességét, ha a glifozát közösségi engedélyét nem az eredetileg tervezett, tizenötéves időszakkal hosszabbítanák meg. Az EB-ben november 9-én lehet újabb szavazás a hatóanyagról.

Nem épülhetnek érzelmi és politikai szempontokra a glifozáttal kapcsolatos uniós döntések - jelentette ki Pekka Pesonen, a legbefolyásosabb uniós agrár-érdekképviseletnek számító Copa-Cogeca főtitkára. A szervezet kiáll amellett, hogy a glifozát 2017. december 15-én lejáró engedélyét tizenöt évvel nyújtsák meg, ahogy ez néhány éve az Európai Bizottság eredeti elképzeléseiben is szerepelt.

EZ IS ÉRDEKELHET
A folyamatos viták miatt viszont az EB a napokban olyan új javaslattal állt elő, amely a glifozát uniós felhasználását csak öt évvel tolná ki. A testület szerint e megoldás illeszkedne az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalásához, amely azt tartalmazza, hogy a hatóanyagot legkésőbb 2022-ben az EU-ból teljesen ki kellene tiltani. A Copa-Cogeca viszont úgy véli, hogy az uniós intézmények és döntéshozók minden hitelessége elveszne, ha az engedélyt nem újabb tizenöt évre újítanák meg.

EZ IS ÉRDEKELHET
Néhány éve még az EB is a tizenötéves hosszabbítás mellett állt ki, de javaslatát a közelmúltban tíz évre csökkentette, amelyről azonban a testület illetékes szakbizottságának legutóbbi ülésén sem született döntés a tagállamok megosztottsága miatt. Ezt követte a legújabb, öt évre szóló bizottsági indítvány, amelyről a szakbizottság következő, november 9-i ülésen szavazhatnak újra a tagországok.

Az éles uniós viták hátterében az áll, hogy a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) a glifozátot "valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak" nyilvánította. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) viszont úgy nyilatkozott, hogy a hatóanyag nem rákkeltő, és uniós források szerint a tagországok élelmiszerbiztonsági ügynökségei is egyetértenek az EFSA és az ECHA értékelésével.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

Az Európai Bizottság az uniós szakvéleményekre hivatkozva tartja lehetségesnek a hosszabbítást, de azt is hangsúlyozza, hogy csak minősített tagországi szavazati többség esetén támogatja a tényleges megújítást. Az engedély meghosszabbítása kapcsán az Európai Parlament döntése mellett mérlegelik azt az Európai Polgári Kezdeményezést is, amelyet a közelmúltban több mint 1,3 millió ember írt alá a glifozát ellen a hatóanyag rákkeltő hatásától tartva.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03