Pereket robbanthat ki, hogy idén nem volt tőzsdei búzaár

Közös megegyezéssel kell módosítaniuk földhaszonbérleti szerződéseiket a piaci szereplőknek, ha az idei haszonbérleti díjak meghatározását a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) augusztusi búzapiaci átlagárához kötötték. A BÉT ugyanis az augusztusi átlagárról nem adott ki tájékoztatást, mivel nem volt elegendő kötés. Az ügy perekhez vezethet, ha a szerződő felek a bérleti díjak megállapításához nem tudnak más konszenzusos módszert választani a tőzsdei ár helyett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Peres ügyekhez vezethet a földpiacon, hogy a BÉT az augusztusi gabonapiaci átlagárról az idén nem tett közzé tájékoztatást  - derül ki a Földművelésügyi Minisztérium állásfoglalásából. A tárca szerint az augusztusi átlagárról a BÉT-en azért nem adtak ki tájékoztatást, mert nem volt elegendő kötés.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A piaci szereplők - földtulajdonosok és bérlők - között ugyanakkor bevett gyakorlat, hogy szerződéseikben nem előre rögzített fix árat állapítanak meg, hanem a konkrét haszonbér kiszámítását meghatározott mennyiségű termény (alapvetően búza) tőzsdei árától teszik függővé. Az éves haszonbér kiszámításának alapja pedig jellemzően éppen az augusztusi tőzsdei átlagár, így a haszonbérleti megállapodások jelentős részét érintheti, hogy az idén ilyet nem tettek közzé.

A tőzsdei ár hiánya nem okozhatja viszont a haszonbérleti szerződések teljes ellehetetlenülését, mivel az egyik félnek sem felróható "külső körülmény" nem jelent szerződésszegést - hangsúlyozza a minisztérium. Másrészt a felek a megállapodások teljesítésekor kötelesek egymással együttműködni, és e kötelezettség kiterjed arra az esetre is, amikor eredeti szándékuk valamely okból már nem teljesíthető. Ilyenkor a tárca szerint olyan más megoldást kell találniuk, amely eredeti szándékukhoz legközelebb áll, illetve kölcsönös elfogadásával eleget tehetnek a szerződéseknek.

Ez a mostani helyzetben azt jelenti, hogy a feleknek az augusztusi tőzsdei ár hiánya miatt közös megegyezéssel módosítaniuk kell megállapodásaikat. Ha pedig nem tudnak megegyezni, bíróságtól kérhetik a vita eldöntését és a valós haszonbér megállapítását.

A minisztérium szerint a megegyezéskor a felek a tőzsdei ár heyett szabadon választhatnak a terményár-megállapító módszertanok között. Így például a piaci ármeghatározás alapját képezheti a tárcához tartozó Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) árinformációs rendszere is, amely uniós módszertan alapján gyűjti a tényleges piaci folyamatokat reprezentáló adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03