Újabb átalakulás az agrár-felsőoktatásban: nagy változás történt a Soproni Egyetemen

Újabb átalakulás az agrár-felsőoktatásban: nagy változás történt a Soproni Egyetemen

MTI
Az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) - kiválva a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból - a Soproni Egyetemhez csatlakozik február 1-jétől, tudatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel. Az átalakulás célja, hogy egységes oktatói és kutatói bázis jöjjön létre az egyetemen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Február 1-jétől az ERTI mind a száz munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat. Az integráció eredményeként öt kutatóállomással (Sárvár, Budapest, Mátrafüred, Püspökladány és Sopron), valamint három arborétummal (Sárvár, Kámon és Püspökladány) bővül a felsőoktatási intézmény.

A közlemény idézi Fábián Attilát, az egyetem rektorát, aki szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. januári és az ERTI februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, amely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket. A cél nem kisebb, mint egy nemzetközi szinten is meghatározó zöld egyetem kialakítása, tette hozzá a rektor.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója szerint a közös munka kiemelt célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsák. A kutatók a tavaszi félévben már bekapcsolódnak a doktori képzésbe, emellett a mintegy kétszáz tartamkísérletük, laboratóriumi infrastruktúrájuk, a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismereteik, a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalataik, valamint a nemesítési és genetikai eredményeik azonnali bevezetése is hozzájárulhat a jövő kihívásaira választ adó tudás megszerzéséhez, ismertette a főigazgató.

A felsőoktatási modellváltás részeként a Soproni Egyetem 2020 augusztusában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. pedig idén januárjában került a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Az egyetemen jelenleg mintegy 2 800 hallgatót oktatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02