Újabb átalakulás az agrár-felsőoktatásban: nagy változás történt a Soproni Egyetemen

Újabb átalakulás az agrár-felsőoktatásban: nagy változás történt a Soproni Egyetemen

MTI
Az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) - kiválva a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból - a Soproni Egyetemhez csatlakozik február 1-jétől, tudatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel. Az átalakulás célja, hogy egységes oktatói és kutatói bázis jöjjön létre az egyetemen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Február 1-jétől az ERTI mind a száz munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat. Az integráció eredményeként öt kutatóállomással (Sárvár, Budapest, Mátrafüred, Püspökladány és Sopron), valamint három arborétummal (Sárvár, Kámon és Püspökladány) bővül a felsőoktatási intézmény.

A közlemény idézi Fábián Attilát, az egyetem rektorát, aki szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. januári és az ERTI februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, amely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket. A cél nem kisebb, mint egy nemzetközi szinten is meghatározó zöld egyetem kialakítása, tette hozzá a rektor.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója szerint a közös munka kiemelt célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsák. A kutatók a tavaszi félévben már bekapcsolódnak a doktori képzésbe, emellett a mintegy kétszáz tartamkísérletük, laboratóriumi infrastruktúrájuk, a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismereteik, a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalataik, valamint a nemesítési és genetikai eredményeik azonnali bevezetése is hozzájárulhat a jövő kihívásaira választ adó tudás megszerzéséhez, ismertette a főigazgató.

A felsőoktatási modellváltás részeként a Soproni Egyetem 2020 augusztusában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. pedig idén januárjában került a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Az egyetemen jelenleg mintegy 2 800 hallgatót oktatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?