Súlyos gondban vannak a francia pékségek: csak így menekülhetnek meg

MTI
A francia kormány nyíltan nyomást gyakorolt az energiaszolgáltatókra a kis- és középvállalkozások (kkv) érdekében, amelyek egyre nehezebben tudják kifizetni a többszörösére emelkedett energiaszámlákat. A pékek január 23-ra tiltakozó megmozdulást hirdettek Párizsban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az energiaszolgáltatók jelenleg nem támogatják eléggé a pékségeket és a kkv-kat. Azt kérem, hogy többet tegyenek, jobban és azonnal

- fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

Élisabeth Borne miniszterelnök jelezte, hogy amennyiben a pékek túlzónak ítélik meg az energiaáraik emelkedését, azonnal és büntetés nélkül felmondhatják a szerződésüket a jelenlegi szolgáltatójukkal, és újat választhatnak. Ezt a "rendkívüli" intézkedést a szolgáltatók külön-külön fogják elbírálni abban az esetben, ha az energiaárak emelkedése csődhelyzettel fenyeget egy vállalkozást. Az engedmény elsősorban a kézműves szakmákat érinti, amelyek kétszeresen megszenvedik az inflációt, egyrészt az energiaárak, másrészt a nyersanyagok árának emelkedésében - mondta a tárcavezető az áram- és gázszolgáltatókkal folytatott egyeztetését követően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagyon jelentős támogatások léptek életbe - ismerte el Dominique Anract, a francia pékségek és cukrászdák országos konföderációjának elnöke. Hozzátette, hogy a több mint tízszeresére emelkedett energiaszámlák miatt viszont "semmi nem lesz elegendő". Az egyre erősödő elégedetlenség miatt a kormány azt is bejelentette, hogy a kkv-k, beleértve a pékségeket is halasztást kapnak a járulékok és adók befizetésére annak érdekében, hogy fizetőképesek maradjanak, valamint a számláik kifizetését is elhalaszthatják. Két déli régió, Auvergne-Rhone Alpes és Provence-Alpes-Cote d'Azur vezetése eközben bejelentette, hogy a területükön dolgozó pékeknek rendkívüli támogatást nyújt. Hivatalos adatok szerint naponta 12 millióan keresik fel a mintegy 35 ezer francia pékséget, ahol évente több mint 6 milliárd kézműves bagett készül. A ropogós héjú, hosszúkás francia fehérkenyér, a bagett decemberben - a francia életmód jelképeként - felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?